Две държави от Близкия Изток, които блестят със своето гостоприемие

Задължително трябва да ги посетите

Две държави от Близкия Изток, които блестят със своето гостоприемие | StandartNews.com

Държавите, които са на бреговете на Мъртво море- Йордания и Израел са изключително красиви и екзотични  дестинации, като са най – добре развити в сферата на туризма за Близкия Изток. 

Израел

Най – интересната забележителност в държавата безспорно е Йерусалим. Това е най – значимият религиозен център на планетата. На това място е ситуиран Божи гроб - най – свещеното място за всички християни. Там е и Стената на плача, която е много важна за  юдеите ,както и  третата най – значима джамия в света – “Ал Акса”.

До тук с дестинации, за които всички сме чували. Израел не е само това. Там също така има и богата култура с исторически паметници в доста запазен вид. Архитектурата на държавата също е зашеметяваща.

Водните басейни около Израел са няколко. Той е ситуиран край Средиземно море в залива Ейлат/Акаба на Червено море и край Мъртво море.  

Столицата

Престолният град на държавата е Тел Авив.  Той е сравнително млад – на 100 години и е най – големият в Израел. Намира се на брега на морето. Обявен е за културно наследство през 2003 от “ЮНЕСКО”.

Един от най – старите градове в Близкия изток, който се намира на възвишение е Яфа. Той е в Тел Авив и предоставя страхотна гледка към морето за всички посетили го.

Градът е наречен Силициевата долина на изтока, заради технологичния си възход през годините. 

Йордания

Държавата привлича пътешественици от целия свят с древния град Петра. Той е избрана като едно от седемте чудеса на света през 2007 година. Намира се в долината Вади Муса. Тя е естествено укрепена. Историята казва, че първите известни заселници там са едомците. Обитатели съществуват от 1000 година преди новата ера.

Библията предава , че те са потомци на Исав. Това е най – големият брат на Исак и близнак на Яков. Петра е бил град, важен пункт за древните търговски маршрути. Обикалят го високи възвишения, достъпен е през тясно дефиле. Има много красиви забележителности, които представляват изсечени в стените сгради, които са непокътнати.

Столицата          

  

Името и е Аман. Популярна е със сградите си – ниски бели къщи. Те са вместени в целия град. Затова го наричат “Белият град”. Гледката е превъзходна а и атмосферата е добра, заради добрите намерения, които имат към туристите жителите.

Самата енергия в Близкия Изток е  много по – различна от европейската. Нещата които описахме по –горе са една малка частица от културата, на хората и цялостната обстановка. Няма значение дали искате да посетите тези две страни заради историята, която е свързана с религията или пък заради невероятната и архитектура, ще останете с много позитивни реакции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай