Два пехотни полка от „Традиция” дариха книги на българи в Молдова

Два пехотни полка от „Традиция” дариха книги на българи в Молдова | StandartNews.com

Добрич. По инициатива на регионалните клубове „46-и пехотен Добрички полк" и „31-ви Силистренски пехотен полк – Железен", национално дружество „Традиция" дари над 100 български книги на бесарабските българи, живеещи в цяла Молдова, съобщиха от добричкия клуб на възстановчиците.

Дарението е било обявено в Деня на народните будители по време на среща на живеещите извън пределите на Отечеството сънародници, проведена на 1 и 2 ноември във Варна, където среща са си дали две организации на българската диаспора. В морската столица е била проведена петата сесия на Световния парламент на българите зад граница, в който участваха представители и на Асоциацията на българите по света, допълват от добричкия полк.

Сред заглавията са исторически изследвания, художествена литература, произведения на български класици. Книгите са осигурени и подбрани от Валентин Петков от РК „31-ви пехотен Силистренски полк – Железен".

„Български книги трудно достигат до сънародниците ни в Бесарабия, заради недостига им те често се съхраняват в читалищните музеи и се предоставят рядко за ползване у дома. Затова решихме да организираме това дарение, за да получат възможност българите в Молдова да научат повече за българската история и да се докоснат до шедьоврите на родната литература", споделя Красимир Димитров от добричкия клуб, който е връчил дарението.

По време на Световния конгрес на българите по света е бил прожектиран и филма „Българският Великден 1876", заснет по време на мащабната историческа възстановка на Априлското въстание, проведена в Добрич на 19 април т.г.

По време на проведения във Варна форум добричката фирма „Българска шевица" ЕООД организира изложба на народни носии от различни етнографски области на страната. В „Българска шевица" се шият и част от униформите на добричките възстановчици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай