Два автобуса се удариха в Кресненското дефиле

Това е втората тежка катастрофа в района за последните три дни

Два автобуса се удариха в Кресненското дефиле | StandartNews.com

Благоевград. Двама души са ранени, а десетки са в стрес след катастрофа между два автобуса в края на Кривия тунел на главен път Е-79 в Кресненското дефиле.

Ударът между двата рейса е станал към 10,50 часа в събота, броени минути след като оттам минал директорът на ОД МВР – Благоевград комисар Георги Костов. Автобус "Неоплан", който возил четирима работници на БДЖ и пътувал към Симитли, е ударен странично от навлезлия в лентата му пътнически автобус на фирма "Юнион Ивкони", който се движел по редовна линия София-Кулата. Най-сериозно е пострадал водачът на пътническия автобус. „Не ми е докладвано, че има тежко ранени. Само двама са пострадалите, но няма опасност за живота им. В момента се прави оглед на мястото на сблъсъка, уточняват се причините за ПТП - то", заяви комисар Георги Костов.

Пострадалите са откарани в болница. Единият приет в Спешно – приемно отделение е водачът на пътническия автобус. Той е с мозъчно сътресение и наранявания по главата, каза зам.-директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Александър Костов. Засега изследване на скенер не се налага. Извикан е за консултация неврохирургът д-р Нидал Ашрам. Предвид състоянието на ранения ще се прецени дали ще остане за наблюдение в болницата, уточни д-р Костов.

Дваама са пострадали по-сериозно при удара между двата автобуса. Те са приети в МБАЛ-Благоевград. Водачът на автобуса, 54-годишният Красимир И. от Бобов дол, е с травма на главата, след преглед е освободен. Пробата му за алкохол е отрицателна. Другият ранен е 25-годишният Атанас П. от Разлог. Парчета от счупеното стъкло на автобуса са попаднали в окото му. Медиците са извадили отломките, мъжът е настанен в очно отделение с увреждане на зеницата.

В пътническия рейс са се возели десетки пътници, някои от тях и работниците на БДЖ от другото возило имат порезни рани от счупилите си стъкла. След катастрофата през тунела се преминава само в посока Кресна. Другите превозни средства, които се движат към Благоевград, обикалят по обходен маршрут.

Иван Коев е шофирал автобуса с работници на БДЖ, той има куп порезни рани по лицето от счупеното предно стъкло. Водачът превозва служители от Кресна до Черниче, които правят ремонт на релсите. Той твърди, че автобусът на „Юнион Ивкони" влязъл срещу него с висока скорост. За да избегне челен сблъсък, Коев завил рязко надясно, почти се качил бордюра. Но ударът бил неизбежен.

Това е поредният пътен инцидент в Кресненското дефиле. В четвъртък тир помля четири леки автомобила в района, девет бяха ранени, по-късно 62-годишен американски гражданин издъхна от раните си в Спешно - приемно отделение на МБАЛ – Благоевград. На 6 юли тежка верижна катастрофа блокира главен път Е-79 заради друга катастрофа в Кривия тунел. При влизане в него лек автомобил "Ауди" със софийска регистрация предприел изпреварване и ударил странично двете коли пред него - друг автомобил "Ауди" и джип "Чероки", след което се забил в челно в движещия се в насрещното платно миниван "Рено Еспейс" с благоевградска регистрация. При катастрофата пострадаха петима души, четирима от тях са пътували в аудито. Сред тях бе и бременна жена.

„Няма как технологично да поставим видеокамера в района, за да респектираме водачите и да карат по-внимателно. В Кресненското дефиле е пълно със завои и не бива да се предприемат никакви изпреварвания", споделиха пътни полицаи. Така единственото решение на тези инциденти е строителството на Автомагистрала „Струма".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай