Дузина кандидати да оглавят БНР

Дузина кандидати да оглавят БНР | StandartNews.com

СЕМ ще изслушва три дни мераклиите за поста

Двама бивши генерални директори на радиото ще участват в състезанието

12 кандидати са допуснати до конкурса за генерален директор на БНР, реши Съветът за електронни медии днес. Мераклиите ще бъдат изслушвани от СЕМ в продължение на три дни. До събеседването не бе допусната единствено изпълнителният директор на държавното радио Михаела Транчева. Причината е, че тя не е предоставила документ за прекратяване на съдружието си в търговско дружество, какъвто се изисква предвид закона за заемането на държавен пост. СЕМ призова също кандидатите да не присъстват в залата по време на изслушването на техните конкуренти.

Сред допуснатите до надпреварата са двама бивши генерални директори на БНР - Валерий Тодоров и Александър Велев. В битката влизат и журналистите Петър Пунчев и Петър Волгин, настоящият директор на Радио "София" Митко Димитров, главният продуцент на програма "Христо Ботев" Георги Василски, шефът на спортната редакция Светослав Костов, Христин Стрижлев от Управителния съвет на БНР, бившият директор на програма "Хоризонт" Васил Чобанов, одиторът в БНР Росланна Белчева, бившата счетоводителка в радиото Жени Гаджалова и бившият програмен директор на радиото Иво Тодоров.

Сред дузината кандидати с най-солиден опит на поста е Валерий Тодоров, който изкара начело на БНР два последователни мандата от 2007 до 2013 година. Оглавявал е кореспондентския пункт на БНР в Москва. Под негово ръководство са открити три нови регионални радиостанции на БНР - в София, Видин и Бургас. По негов проект стартира и първото интернет радио в България - Бинар, уникална за страната мултимедийна платформа, съчетаваща аналогови, цифрови и интернет технологии. Също по време на управлението му е създаден и интернет сайт на БНР с 11 страници на всяка от програмите, на 11 езика, с аудио, видео и фотоприложения. Под ръководството на Тодоров започват и първите цифрови радиоизлъчвания в страната на къси вълни по технологията DRM. Александър Велев пък ръководеше радиото от 1998 до 2001 година, по време на правителството на Иван Костов. Преди това, по време на управлението на Жан Виденов, той е един от протестиращите срещу цензурата в БНР журналисти, заради което бива уволнен заедно с още 6 свои колеги. След работата си в БНР той се пробва и в политиката, като оглави граждански съюз "Промяна". Бе и консул в Истанбул.

Пунчев пък е сред основателите на първото частно радио у нас FM+. Преди това е работил в БНР от 1980 до 1988 година, като е водил нощния блок на програма "Хоризонт". Дълги години бе и начело на борда на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори.

С голяма интерес се очаква концепцията на Петър Волгин, който на няколко пъти изправя на нокти медийните надзорници с предаването си "Деконструкция", чийто автор и водещ е, тъй като застъпва непопулярни гледни точки. То вървя в ефир до 21 декември 2015 г., когато ръководството на БНР обяви, че сваля предаването заради нарушения на Закона за радио и телевизия, най-често свързани с плурализма на гледните точки.

Дебатите за поста започват с Александър Велев, след което препитан ще бъде Петър Волгин. Последен от кандидатите ще бъде изслушан Валерий Тодоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай