Дуалното обучение тръгва на парче

Дуалното обучение тръгва на парче | StandartNews.com

София. На първо време т.нар. дуално обучение - учене чрез работа, ще бъде въведено само в професионалните гимназии, които имат договори с бизнес партньор. Заедно с ръководството на фирмата училищните директори ще може да разработват учебните си планове според спецификата на изучаваната професията. Тази възможност ще бъде регламентирана с промени в Закона за професионалното образование, внесени от БСП и вече приети на първо четене от социалната комисия в парламента. "Даваме възможност на гимназиите да си подредят практиките в дни, удобни за предприятията, и в същото време да покрият минимума от общото образование", обясни Валентина Богданова, депутат от БСП. И в момента има професионални гимназии, които работят по този начин, но без това да е регламентирано в закон.

 

"За всички професионални гимназии дуалното обучение ще бъде въведено едва след като се регламентира в базовия закон за училищното образование", посочи Богданова. Това обаче засега не може да стане, защото няма консенсус по редица спорни моменти. Например не е ясно как ще се финансира и къде ще се провежда практиката в тези училища, които нямат насреща си фирма, която да поеме обучението на учениците.

 

"България трудно може да приеме германския модел на дуално обучение, в който между 40 и 50% от ученето е във фабриката на реални работни места", обясни още Богданова. Причината е, че така не може да се покрият часовете задължително общообразователно обучение, срещу които младият човек да получи диплома за средно образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай