Петък,

Д-р Нина Байчева от Тетевен: Не съм убийца и не чувствам вина

От: Администратор -
4524
Д-р Нина Байчева от Тетевен:  Не съм убийца и не чувствам вина
A
A
A

"Аз не чувствам вина". Думите са на д-р Нина Байчева от тетевенската болница, след като от предаването "Господари на ефира" по Нова ТВ разкриха ужасяващи подробности за раждането на Наташа Габровска в лечебното заведение. След кошмара младата жена загуби и бебето си. Според жалба, подадена от майката, по време на раждането върху нея е било упражнено физическо насилие от д-р Байчева. И станало причина за смъртта на здравото й бебе. Гинеколожката пък е подала жалба за заплахи по телефона, съобщи БНР. Момиченцето на Наташа умира ден след кошмара в АГ-то. В епикризата е записано, че причина за смъртта е тежка асфиксия при раждането, придружена с родови травми и кръвоизлив, които довели до полиорганна недостатъчност, шок и неонатална кома.

"Не съм убийца, направила съм всичко възможно, за да спася бебето на Наташа Габровска. В крайна сметка ние, лекарите, не сме богове. Такива неща се случват, въпреки всички наши умения", коментира д-р Нина Байчева по Нова телевизия. Окръжната прокуратура в Ловеч образува досъдебно производство за смъртта на новороденото дете в болницата в Тетевен. То е срещу неизвестен извършител, заяви за "Стандарт" вчера говорителят на ОП-Ловеч Кирил Петров. Досъдебното производство е за причиняване на смърт на бебето "поради незнание и немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност", твърдят от обвинението. Разпитват се свидетели, изискана е цялата медицинска документация по случая от болниците в Тетевен и Плевен, както и от Регионалната инспекция по здравеопазване в Ловеч. Ще бъдат изискани информация и документи от Изпълнителната агенция "Медицински одит". Назначена е съдебномедицинска експертиза. Докладът на здравните служби от цялостната проверка по случая ще бъде готов във вторник. Той

ще бъде предаден на главния прокурор

както и на Българския лекарски съюз, който има право да отнема лекарски права.
Първите данни от проверката на "Медицински одит" по случая показаха, че при раждането са използвани неправилни и отречени от Европейския съюз техники. Става дума за т.нар. висок форцепс - когато такъв се използва преди главичката на бебето да е слязла достатъчно ниско. Използван е и методът на Кристелер. При него акушерка използва сила върху корема на майката, за да избута плода. Заключението на проверяващите е, че раждането на е водено правилно.
В "Здравей, България" д-р Байчева категорично отрече да е използвала висок форцепс. Същото твърди и акушерката, асистирала при раждането.

Лъжиците паднаха и не използвахме форцепса

разказа акушерката.
"Надявам се да има справедливост, защото ако д-р Байчева беше осъдена за предишните си грешки, моето дете щеше да бъде живо и днес, на празника на детето, аз щях да му се радвам", сподели Габровска в "Здравей, България" вчера. Семейството й продължава да търси адвокат, който да защитава позицията й в съда. През почивните дни родителите на бебето съобщиха, че нито един защитник в Тетевен и Ловеч не е пожелал да се заеме със случая. Обяснението им било, че не могат да водят дела срещу д-р Байчева.

Заради случая днес сутринта се стигна и до ескалация на напрежението пред болницата в Тетевен. В двора й се събраха роднини и познати на Габровска, за да я подкрепят. От другата страна на входа на болницата беше д-р Байчева заедно с нейни поддръжници. Стигна се дори на сблъсъци, при които

бяха хвърляни дори камъни

твърдят в репортаж от Нова ТВ. Намеси се полиция.
Управителят на МБАЛ-Тетевен д-р Невелина Ганева обясни още в петък пред "Стандарт", че е разписала оставката на д-р Байчева и тя до края на месеца ще напусне. "Проблемът е такъв, че в момента, в който я освободя, ние трябва да затворим отделението, защото заедно с нея си подадоха оставките и другите колеги. Аз трябва да намеря трима нови лекари със специалност иначе ще обречем региона на невъзможност да му бъде оказана акушеро-гинекологична помощ", допълни д-р Ганева.

МЕРКИ

МЗ праща Спешна помощ в болницата

Екип на Спешна помощ командирова здравното министерство (МЗ) в Tетевен. Целта е медиците да транспортират бременни и родилки до болниците в Ловеч, Троян и Луковит. Директорите на трите клиники трябва да осигурят безотказен прием и своевременно лечение на пациентките от Тетевен, съобщиха МЗ. Мярката е временна и е свързана с оставките на акушер-гинеколозите в болницата в Тетевен.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички