Д-р Ненков владее всеки шок

Д-р Ненков владее всеки шок | StandartNews.com

Здравният министър е работил като санитар и медицинска сестра

Д-р Мирослав Ненков е ветеран не само в шоковите ситуации в операционната, но и в здравното министерство.

Макар че сяда за първи път в креслото на ресорния министър, това не е първото му пребиваване по високите етажи на ведомството. В предишния служебен кабинет на президента Росен Плевнелиев той беше дясната ръка на тогавашния титуляр професор Николай Петров. Това не беше изненада, тъй като двамата са много добър екип и на обичайното си работно място - ВМА. Там доскоро те бяха анестезиолози - сега и двамата са администратори, единият е шеф на болницата, а другият - на цялата система.

Администрацията обаче определено не е голямата любов на 45-годишния Ненков. Това стана ясно не само първия път, когато броеше дните, за да се върне в операционната. То става ясно още когато човек вижда и разбира с каква отдаденост се е посветил на болните. И, разбира се, най-добрата оценка за работата му е, когато пациентите не усетят болката и си тръгнат живи и здрави за вкъщи. Освен упойките, негова мисия са и трансплантациите. Д-р Ненков е основният координатор по донорство във ВМА. Според него няма по-хуманен акт на нашето време от донорството.
"Хубаво е да отделиш 15-20 лева, за да нахраниш някого, но този жест няма толкова огромно значение. Ако разбереш, че най-близкият ти човек няма никога повече да се върне вкъщи и да дадеш разрешение да се вземат органите му, за да се присадят на други, е нещо, на което не мога да спра да се удивлявам и възхищавам", споделял е той пред "Стандарт".

Явно заради това още при предишното си пребиваване в министерството се захвана да оправи нещата в трансплантациите. И въпреки че разполагаше само с броени месеци, успя да накара държавата да дава повече пари за тази дейност. Този път д-р Ненков се застрахова още в началото, че е тръгнал с малката кошница и няма да прави големи промени в системата. Той просто е реалист и знае, че разполага с два до три месеца. Няма да е изненада обаче, ако и в този кратък мандат успее да прокара някоя добра идея. Неслучайно познава толкова детайлно и перфектно системата отвътре. Не само защото е в нея от 18 години, но защото буквално е минал през всичките й етажи. Той е бил санитар и медицинска сестра. Освен във ВМА, е работил в реномираните ИСУЛ, "Лозенец" и "Света Анна". Участвал е дори в първата чернодробна трансплантация на професор Любомир Спасов в "Лозенец".

Д-р Ненков е не само прекрасен анестезиолог, но и човек с широка душа. Заради това е и всеобщ любимец на колегите си във ВМА. Всяка година неговият рожден ден на 15 март се превръща в купон. Този път бившият шеф на болницата доцент Крум Кацаров му организирал джаз-изненада като поканил цял бенд. Рано сутринта извикал д-р Ненков на 14-ия етаж да сложи упойка по спешност за операция на пациент, а там го посрещнал оркестърът с евъргрийни и колегите на крака. Естествено, д-р Ненков се развълнувал от сърце, а денят се превърнал в празник дори и за пациентите. За любовта, с която го приемат в болницата, допринася не само голямото му сърце, но и чувството за хумор, с което може да преобърне всяко лошо настроение. Всеизвестен факт е, че той е любител на вицовете. До тях прибягва дори преди операция, за да помогне на болните да се почувстват по-добре и да забравят страха. Нещо като психотерапия, казват колегите му. На неговите вицове обаче се радват не само в болницата, но и слушателите на "Дарик", където той води здравна рубрика от години. За добро или лошо обаче служебният министър се закани да спре с шегите временно - докато е в министерството. Дано да не му се разсърди Шкумбата, който е сред приятелите му.

Освен весел човек и отговорен лекар, д-р Ненков е и общественик. Това стана ясно преди време, когато на два пъти осъди Столична община. Първия път той заведе дело, защото "Център за градска мобилност" въведе такса от 70 лв. за колите на живеещите в центъра на София, но не осигури места за паркиране. Вторият път делото беше заради осем зазидани в тротоара болта, на които и той самият се наранява. След като от общината обяснили, че са заделили в бюджета средства за премахването им някога, той ги извадил с флекс пред камерите. У дома пък д-р Ненков се радва на жена си Даниела - детски анестезиолог, и на дъщеря им Мария.

Един от любимите вицове

Класът на Иванчо е в парка на наблюдение. Там под кестен две кучета си правят кученца. Едно от децата попитало учителката какви ги вършат. Тя обяснила, че кучето отдолу помага на горното, защото му е счупено крачето. Иванчо се обажда: "Ами то като при хората - ти му помагаш, то те оправя."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай