Неделя,

Доверието на българите към ЕС върви надолу

От: Failed to load user -
1509
Доверието на българите към ЕС върви надолу
A
A
A

В навечерието на британския референдум доверието в Европейския съюз сред българите остава високо, но изглежда, е в най-ниската си фаза, откакто страната ни е член на съюза. В същото време българите по-скоро не очакват резултатът от референдума във Великобритания да се отрази на техния живот.

Това сочат данни от редовното проучване на "Галъп интернешънъл" през юни, както и обобщените данни на агенцията от влизането ни в ЕС насам.

През юни 48% изказват доверие към ЕС, а 38% - недоверие. Останалите се колебаят. В последните месеци подобни стойности не са рядкост. Само до преди няколко месеца обаче картината беше по-благоприятна и доверието се движеше около 60%, а недоверието рядко достигаше 30%.

По традиция имиджът на Европейския съюз остава силно положителен в очите на българите - за разлика от този на българските институции.

В късната есен на 2011 г. един от пиковите моменти на икономическата криза в Гърция също се беше отразил негативно, но тогава тази тенденция не беше толкова трайна, колкото в последните месеци.

Причините за негативната тендинция са два типа: моментни и дълготрайни. Сред моментните са дезинтеграционните процеси в ЕС, бежанската вълна, тероризмът, различните кризи в съюза и възходът на популистки политически играчи и т.н. Своето влияние вероятно са оказали и информационните противоборства между Русия и Запада в последно време, както и фактът, че ЕС не успява да излъчва достатъчно авторитет, сигурност и решителност по международни теми.

Всичко това обаче би могло да се промени при евентуален положителен резултат от британския референдум. Евентуално оставане на Великобритания в ЕС би дало ясен положителен сигнал.

Освен текущата криза в ЕС с годините закономерно действат и по-дълготрайни фактори. Българите вече започват да гледат на ЕС не просто като на идеал, но и да се вглеждат в детайлите на неговото функциониране. Това е нормален процес, който също води до плавно и почти незабележимо износване на авторитета на ЕС.

Интересът на българите към тези теми обаче е сравнително малък. В първите седмици на юни две трети смятат, че изходът от референдума по-скоро няма да повлияе на живота им. Само една десета са на противоположното мнение, а останалите се затрудняват да дадат отговор. В отговорите на този въпрос личи и не особено висока степен на запознатост по темата - продиктувана и от нейната законемерна сложност. С всеки изминал ден обаче интересът към случващото се във Великобритания ще става по-чувствителен.

Въпреки всичко България остава сред най-проевропейските страни в ЕС. Това се доказа още в края на миналата година - в изследване на световната асоциация УИН/"Галъп интернешънъл".


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички