Домашни козунаци в "Нова алтернатива"

Домашни козунаци в "Нова алтернатива" | StandartNews.com

Приповдигнато е настроението преди тазгодишния Великден в дома на зам.-председателката на партия "Нова алтернатива" Камелия Нейкова. Вълнение е обзело двете й дъщери, които тази година ще имат най-важна роля в подготовката за празника.

"Великден е най-светлият и тачен ден в нашето семейство", казва Камелия Нейкова. Традициите тя пази от своите баба и майка, а през годините предава и на двете си момичета. "Всяка година ги карах да ми помагат в подготовката на празничната трапеза, за боядисването на яйцата и козунаците", разказва майката на 22-годишната Искра и 15-годишната Теодора. Този Великден момичетата ще изненадат своите близки със "собствено" производство по рецепти на мама. Великденските яйца в дома на Камелия Нейкова се боядисват рано сутринта на Велика събота. Първото задължително е червено и се поставя до иконата на Богородица вкъщи, обяснява кандидат-депутатката от партия "Нова алтернатива" и водач на листите в Русе и Силистра.

Нейкова признава, че и досега спазва традицията да натрива челата на децата с първото боядисано яйце, за да бъдат здрави. По миналогодишното яйце до иконата пък в семейството гадят добра ли ще е годината. "Научила съм го от своята баба, ако яйцето е твърдо и цяло, на късмет е", казва Камелия Нейкова. Да нашарят яйцата пък, е задача на трите жени вкъщи. От няколко години Камелия Нейкова приготвя домашни козунаци. Рецептите са от нейната майка и от баба й. Кандидатът за народен представител признава обаче, че към наученото винаги прибавя и т.нар. свои моменти. Залага на традиционното тесто, прибавя стафиди и белени бадеми за украса. Понякога козунаците са във формата на венец или са плетени, обяснява Камелия Нейкова. Зам.-председателката на "Нова алтернатива" обича да прави и малки великденски комплекти.

"Тях ги подарявам на по-малките деца", твърди тя и обяснява за 3-годишната си племенница Преслава, която напоследък е основният герой на семейните сбирки. Великден е предназначен за най-близките хора, убедена е Камелия Нейкова. "Това са дните, в които може да бъдем заедно всички роднини и да не говорим за работа", признава тя. В семейството й спазват традицията да отидат на църква, след което около трапезата се събират цялата фамилия. След Великден за зам.-председателката на партия "Нова алтернатива" идва двоен празник. "На 6 отбелязваме Гергьовден и Деня на храбростта и Българската армия", признава Камелия Нейкова, която е бивш зам.-министър на отбраната от 2008 до 2009 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай