Добрината на Маруся, която намери и върна 12 хил. евро

Големият Васил Михайлов я поздравил в sms за доблестта

Добрината на Маруся, която намери и върна 12 хил. евро | StandartNews.com

Созопол. Колко тежи торба с чужди пари? По-малко от собствената ти съвест. Тази "теорема" доказа 35-годишната Маруся Русева. На 13 август бургазлийката намери 12 000 евро на улицата в Созопол и ги върна. Оказа се, че парите са на гурбетчията Чоно Делиев от Карлово, който ги заработил в Ирландия. За добрината гастарбайтерът ни й благодарил със 100 евро. Малко или много е тази награда и героиня или глупачка е Маруся - след новината за доблестната й постъпка форумите "закипяха" от бурни и разнопосочни коментари. Русева обаче няма колебания. След като върна парите, пак ляга с мисли за борчовете, които висят на шията й, но пък спи спокойно.

"Браво, гордея се с теб", с този sms големият бг актьор Васил Михайлов разплакал Маруся. Думите му и похвалата на майка й стигат, за да "задушат" червейчето на съмнението, което я глождело, след като върнала намереното на пътя богатство. Истината е, че вече 5 дни хвалбите не спират да валят. Приятели и близки я записват с обаждания и съобщения. "Вече съм герой, а не съм направила нищо кой знае какво. Просто човекът беше с късмет, че в пакета имаше бележка", скромничи Маруся. Истината е, че добрината й към Чоно не е изненадала най-близките. Всички, които я познават, ще потвърдят, че е винаги усмихната и готова да помогне на всеки. Покрай целия медиен шум не пропуска да благодари на майка си, че се е погрижила да възпита достоен човек.

Преди време самата Маруся станала жертва на кражба на пари и до днес си спомня как се е почувствала тогава. На апашите не им трепнало сърцето, че портмонето й било полупразно. Но момичето си знае, че не трябва да правиш това, което не искаш на теб да ти се случи. Съгласява се да говори, защото смята, че добрият пример е заразителен и хората имат нужда от позитивни новини. "Живеем в такъв стрес, че всяка случка с положителен знак е в състояние да те накара да се разплачеш", разсъждава усмихнатата бургазлийка. С вълнение разказва за поздравите от хората от читалищата в Айтос и Поморие, с които Маруся работи през зимата. Не пропуска да спомене и приятел от Цюрих, който също я е подкрепил.

"Има хора, които упрекват човека, че ми е дал само 100 евро, но аз не се оплаквам, доволна съм, че върнах парите. Иначе щеше да ме гризе съвестта", казва Маруся. Интернет потребители дори споделят, че е редно пишман богаташът да й брои 10% от върнатата сума за кадем и да няма подобни случки за в бъдеще. Истинското богатство бургазлийката намира на метри от къщата в Созопол, в която живее през лятото. На 13 август, малко преди да отиде на работа в джаз клуба в курорта, видяла черен пакет. Отначало решила, че вътре има наркотик, след като го отворила обаче, видяла пачката и бележка от банка за изтеглена сума от 12 000 евро. Маруся разказва, че първата й реакция била неописуема радост и веднага си представила как мигом погасява кредита си.

"Влязох в банята. Казах си: "Благодаря ти, Господи!" После обаче се усетих и дори ми стана неудобно. Щом като този човек има име и може да бъде открит, трябва да го намеря", обяснява скромно Маруся. Първо решила да иде в полицията, но се отказала - да не би да направи лоша услуга на човека. "Не знам откъде са му парите, можех от желание да помогна да му направя беля", признава Русева. Затова решила да го търси директно в банката. Докато се облича обаче, чула страшна суматоха навън. Бил съседът, Чоно Делиев, който си търсел изгубена пачка с пари. След като сравнила личната му карта с бележката от банката, Маруся му предала еврото. Карловецът, който е на гурбет в Ирландия, не вярвал на очите си. Русева настояла да преброи парите пред нея - точно 12 000 евро.

Чоно спестявал от сума време и мислел да се позабавлява на родното Черно море. Така наел квартира в Стария Созопол. Щом загубил парите обаче, се чудел кой път да хваща. След хепиенда почерпил Маруся със 100 евро, а на 14 август, поотърсен от шока, отишъл и в заведението, за да й благодари втори път.

Маруся е икономист, а скоро ще завърши второ висше - социална педагогика в Бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров", но голямата й любов е театърът. Щом завършила стопанско управление, първо се захванала с франчайз магазин към известна телекомуникационна компания. Но от 2,5 г. се е отдала на Мелпомена. Занимава се с театрално продуцентство и урежда гостувания на постановки край морето. Преди да стане известна с върнатите пари, се представя с думите: "Здравейте, аз съм Маруся Русева и водя хора на театър!" Признава, че основната й цел е да направи така, че бургаската публика да гледа спектакли от цяла България - като хитовете "Железния светилник", "Големанов", "Спанак с картофи", "Кастинг за мъже". "Аз не съм Шекспир и не бих могла да бъда, но съм едно момиче, което вярва, че има смисъл. От хубавата книга, от вечерята, споделена с приятели, от филма, накарал те да се разплачеш, от всичко, което ни заобикаля. Всичко, което ни трябва, е точно пред нас, само трябва да отворим очите си, за да го видим. Искам хората в залата за два часа да бъдат различни, но не апатични", разкрива се Маруся. Не може да забрави срещата с възрастна жена след спектакъла "Много шум за нищо" на театър "Българска армия". Дамата споделила, че 16 лева са й много за билет, но е доволна, защото си е нахранила душата.

Любопитното е, че много от актьорите, които води край морето, за първи път стъпват на бургаска сцена. Гордее се, че понякога успява да привлече спектакли още преди да са показани в София. Това се случило с постановката "Досадникът" на Пернишкия театър. А пиеса на Теди Москов в столичния "Малък градски театър зад канала", която имала премиера на "Аполония", само 2 месеца по-късно се играла и на бургаска сцена.

"Никой не стои зад гърба ми, имам приятели и познати, които са приели моята работа като кауза и ми помагат", разказва Маруся. А и тя не пропуска да върне услугата. Заради "Аполония" преди година й се наложило да остане през цялото време в Созопол и да даде рамо на приятел от джаз клуба в града. "Управителката се разболя и реших да помогна с настаняването на гостите в заведението. На хората им липсва общуването и са много доволни, като ги заприказваш с усмивка. Имат нужда от комуникация на всички нива и аз се старая в джаз клуба да им е приятно и спокойно", разкрива бургаското момиче с голямо сърце.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай