До 3 г. затвор за превишена скорост

До 3 г. затвор за превишена скорост | StandartNews.com

3000 лв. глоба за каране в насрещното, приеха депутатите

Превишаването с над 60 км в час от разрешената скорост да бъде престъпление, за което сгафилите шофьори да лежат до 3 г. в затвора. Това предвиждат промените в Наказателния кодекс и в Закона за движение по пътищата, приети вчера на първо четене в парламента. Под предложенията са се подписали депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ.

Глобите за превишаване на скоростта скачат два пъти - от 200 на 400 лв. за 30 км/ч повече, от 300 на 600 лв. за над 40 км/ч и от 300 на 700 лв. за над 50 км/ч. Ако водачът е пиян (от 0,5 промила нагоре), може да остане без книжка за година и половина. Шофирането в насрещното платно на скоростен път и магистрала ще се санкционира с отнемане на книжката за половин година и глоба от 3000 лева, е записано в ЗДП. Сега санкцията е между 20 и 150 лв.

Решетките заплашват всеки, който си позволи да извърши "непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото". А ако деянието е съпроводено със съпротива срещу полицейски служители или "се отличава с изключителна дързост и цинизъм", зад решетките ще се лежи до 5 г. Въвежда се и нова административна мярка - отнемане на регистрационната табела на МПС за един месец, ако собственикът не е платил глобите си към КАТ или е превишил скоростта в населено място с над 50 км/ч.

Използването на зимни гуми става задължително от 1 ноември до 1 март.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай