Дипломат №1 на ЮНЕСКО: "Стандарт" е за пример

Дипломат №1 на ЮНЕСКО: "Стандарт" е за пример | StandartNews.com

Фондация "Созопол" събра учени от 35 държави за световното културно наследство

София. Примерът, който вестник "Стандарт" дава с кампанията "Чудесата на България" е похвален и би било добре да бъде последван и от други медии. Това заяви външният министър на ЮНЕСКО Ерик Фалт по време на откриването на пътуваща международна конференция на световната организация в зала 7 на НДК днес.

Домакин на мащабния форум е фондация "Созопол", а в дискусиите ще се включат над 100 експерти и учени от 35 държави. Главният редактор на вестник "Стандарт" Славка Бозукова откри международната конференция, посветена на ролята на младежта за опазване на материалното и нематериалното културно наследство.

"Младите хора по света са движеща сила за промени, за човешки права, за опазване на околната среда, за по-добро образование, за работни места. Това се подчертава в Оперативната стратегия на ЮНЕСКО за младежта в периода 2014 – 2021", заяви Бозукова. И отбеляза, че зад кампанията на „Стандарт" „Чудесата на България" стоят младите хора на България, които всяка година избират чрез електронно гласуване българската светиня, с която се гордеят най-много.

"През 2012 година кампанията "Чудесата на България" бе изцяло посветена на новите обектите и традиции, които българите искат да видят в ЮНЕСКО", припомни главният редактор на "Стандарт".

"Това, което в. "Стандарт" е осъществил с проекта „ Чудесата на България" е наистина една великолепна идея", отбеляза Ерик Фалт. "По този начин вие допринасяте на обществото, и същевременно спомагате и съдействате и на държавата, която също носи своята отговорност за разпространяване и опазване на културното наследство", каза още помощник-генерален директор в ЮНЕСКО.

Освен в София, дискусиите по време на международната конференция ще продължат и в Созопол. Участниците в конференцията ще посетят днес и Пловдив. Форумът е под патронажа на президента Росен Плевнелиев, а в началото на дебатите участниците аплодираха видео-послание към специалистите от Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.

Официалната церемония по откриването на форума започна с изпълнение на камерен ансамбъл "Йоан Кукузел - Ангелогласния". Участниците разгледаха и постоянната изложба в зала 3.3 на НДК "Чудесата на България", където бяха поздравени с кратък концерт на живо от уникалните „Бистришки баби". Експерти бяха категорични, че провеждането на конференцията в България е огромно признание за работата на българска неправителствена организация в лицето на фондация "Созопол" и нейният основател Кирил Арнаутски. Многонационалният форум продължение на международната конференция на НПО в официално партньорство с ЮНЕСКО 2012, Комитета за връзка на НПО-ЮНЕСКО, в сътрудничество със секретариата на ЮНЕСКО. Във форума участва и председателят на Международната конференция на НПО, Комитета за връзка към НПО-ЮНЕСКО Патрик Гало.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай