Димитров: Не сме искали оставки на днешния протест на КНСБ

Димитров: Не сме искали оставки на днешния протест на КНСБ | StandartNews.com

София. На днешния протест на КНСБ никой не говореше за упреци към правителството, нито за оставки. Това заяви пред журналисти президентът на КНСБ по повод синдикалния протест в София, който приключи по обяд.

Димитров уточни, че протестиращите имат конкретни искания, които депутатите и правителството трябва да защитят. „Не мисля, че исканията ни са внесени късно, защото тези дни ще бъде гласувано това решение. Натискът на работещите българи трябва да бъде чут, не защото КНСБ го прави, а защото хората го искат, а гражданите избират депутатите. Очаквам от всички, от които зависи, естествено и от премиера, да чуят хората на труда и да направят необходимото", обясни той.

„Ние поемаме нашата отговорност да продължим да търсим общи решения в индустрията. В следващите дни България ще приеме двата си бюджета. През това време трябва да бъдат гласувани и променени четирите месеца за пенсиониране, които се увеличават от следващата година", каза още Димитров.

Текстовете, подготвени от КНСБ, трябва да бъдат внесени до неделя. и уточни, че дотогава могат да бъдат внесени всички изменения по Кодекса за социално осигуряване през Закона за бюджета на ДОО.

"По всяко време продължаваме участието си във всички срещи, които касаят пенсионната реформа. Ние смятаме, че пенсионната реформа може да продължи по този начин, по който хората виждат. Тези четири месеца да ги няма догодина и да видим в хоризонта напред какво се случва", каза още президентът на КНСБ.

Димитров бе категоричен, че няма да приемат предложението на Ивайло Калфин за двата месеца увеличение на пенсионирането. „Аз не се пазаря, просто хората имат степен и предел на поносимост. Тук никой не говори за стажа, но всички хора говорят за възрастта. Ясна подкрепа заяви цялата опозиция плюс Патриотичния фронт за замразяване на пенсионната възраст през 2015 година. АБВ все още не са дали окончателното си решение. Не сме говорили с независимите депутати, но предполагам, че ще имаме и тяхната подкрепа", каза още синдикалистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай