Диетична торта "Петя"

Диетична торта "Петя" | StandartNews.com

За да е сладка Коледата, "Стандарт" покани депутатката от ДПС Петя Раева да представи своя уникална рецепта за диетичен десерт. В предишния мандат народната избраничка нашумя с книгата си "Радостта от храненето". В нея тя описа своя режим, помогнал й да свали 30 кг само за година. Основната философия на Раева е, че човек трябва да яде всичко, но при правилна комбинация на храните. В книгата й има и рецепти, всичките лично изпробвани от депутатката.

"Предлагам десерт като Коледна награда за пазещите диета. Тортата е диетична, доколкото може да е диетично подобно лакомство", смее се Петя Раева. Депутатката често я прави за сина си, както и нейна версия - крем от съставките на глазурата.

За да направите "Петя", задължително ви трябва форма за торта, която се откопчава. Депутатката сама си приготвя блата, но десертът се получава добър и с купешки. Ако все пак решите сами да направите целия десерт, ви трябват 2 яйца, 2/3 чаена чаша брашно и 2/3 чаена чаша захар. Яйцата се разбъркват със захарта на сняг с миксер. Прибавя се брашното. Сместа се изсипва във формата за получаване на тънък блат. Пече се във фурна. През това време можете да приготвите пълнежа. Три кофички нискомаслено кисело мляко се изсипват в голям съд. Прибавят се 100 грама течна стевия. Това е биозаместител на захарта, който можете да купите в течен вид от добрите супермаркети и в биомагазините. Ако не пазите диета, може да сложите и обикновена бяла захар на кристали. В сместа по желание се добавя сезонен плод или от компот. Два желатина се разбъркват на водна баня и се прибавят към сместа. Накрая се получава гъста каша, която се изсипва във формата. Задължително е да стои в хладилника поне 8 часа, за да се стегне. Най-добре е да спретнете тортата вечерта, преди да си легнете. На сутринта тя ще е готова за закуска. След като отворите формата, трябва да я украсите според въображението и желанието си. Раева слага малко сметана и пресни плодове /виж снимката/.

Тортата има и по-лесна версия, чието приготвяне отнема 10 минути и не са нужни нито откопчаваща се форма, нито миксер. От съставките за пълнежа се приготвя чудесен крем. Прави се по вече описания начин, но се изсипва в чашки, които престояват поне 8 часа в хладилник. След като са се стегнали, ги аранжирате с бишкоти.

Как да разтоварим след преяждане

Важното е не да спрете да се храните, а да намалите количеството и да не посягате към тестото и захарта, съветва Петя Раева.

Ето и нейното примерно разтоварващо меню. Закуска: Кафе и плод, може и банан. Но един.

Обяд: Зеленчукова или рибена супа. Без хляб. Без второ ястие или десерт.

Следобедна закуска: 4 часа след като сте обядвали, можете отново да хапнете един плод.

Вечеря: Пържола със задушени зеленчуци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай