Деца от дом: Хранят ни с мухлясал хляб

Деца от дом: Хранят ни с мухлясал хляб  | StandartNews.com

Деца от дом „Милосърдие" в Лом се оплакаха от лошите условия, в които живеят, лоша храна както и от отношението на персонала към тях. Те твърдят, че ядат недоварен боб и мухлясал хляб и че възпитателите често прибягват до по-груби мерки за контрол.
 
„На вечеря ни даваха зрял боб, който не беше добре сварен, от помощи. Понеже домът няма пари и хората ни направиха помощ. Миналата вечер са ни дали едно кисело мляко. Не знам откъде е това кисело мляко, но горчеше. Вчера вечерта ни дадоха салам, според мен, за да ни замажат очите. И си мислят, че ще се укротим, обаче няма да се укротим”, казва Найден от дома пред бТВ.

Той е един от 50-те възпитаници на дома в Лом. Тук е от 3-годишен, оставен е за осиновяване, но това не се случва до ден днешен. Сега е на 19. Децата го наричат „председател”. Така, когато според тях започват проблемите в дома, Найден решава да създаде фалшив мейл, за да не го хванат възпитателите и праща сигнала до телевизията.

Преди 7 месеца предишната директорка напуска децата, за да работи на място с три пъти по-добро заплащане. Идва нов директор, който не признава лидери като Найден. От тогава са и проблемите, според децата.

Нормите за хранене се спазват стриктно, увери директорът на дома. „Постоянно ни следят, проверки се правят почти ежеседмично от Агенцията по храните. Срядата - шпек. Шпек ни е по стандарт „Стара планина" задължително, масло - също по стандарт, без съдържание на растителни мазнини”, информира Илиян Маринов, директор на дом „Милосърдие" – Лом. Той обаче потвърди друго оплакване на децата: дисциплина с бой в някои случаи.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай