Десети сме в света по износ на оръжие

Десети сме в света по износ на оръжие | StandartNews.com

Показаха на "Хемус - 2016" БГ картечница, която изстрелва 720 куршума в минута

Само за година сме продали въоръжение за 640 млн. евро, ръстът е 50%

България може да се похвали с лъвски скок в износа на оръжие. Само през 2015 година ръстът е с 50 на сто като продадените изделия са за над 640 милиона евро. Това обяви военният министър Николай Ненчев при откриването на 12-ото издание на военното изложение "Хемус - 2016" в Пловдив. Огласените цифри нареждат страната ни на 10-11 място в света по износ на оръжие, веднага след Украйна.

Родното въоръжение се харчи най-добре в Ирак, Саудитска Арабия, Индия и САЩ. Основно изнасяме стрелково оръжие и боеприпаси за него. В Топ 5 на БГ компаниите в оръжейния бизнес влизат "Аполо инженеринг", "Кинтекс", Армтранс", "Емко" и ВМЗ.

Изправянето на крака на ВМЗ "Сопот" бе посочено като един от големите успехи за последните няколко години от зам.-министъра на икономиката Любен Петров. "Вече предприятието има стабилни поръчки, вдига заплати и назначава нови хора на работа", каза Петров. Според него ВМЗ е пример, че една държавна компания с добро управление може да бъде достоен конкурент на частните.

При откриването на военното изложение Пловдивският панаир заприлича за няколко часа на истинско стълпотворение от военни от почти всички континенти. Официални делегации са изпратили повече от 20 държави, които се ръководят от министри на отбраната и висши чиновници и офицери. По алеите можеха да се видят униформи с всякакви цветове и отличителни знаци, както и най-различни пагони и фуражки. Първи пристигнаха военните делегации от Пакистан и Китай. Кувейтските военни дойдоха наметнати с бурнуси. След тях към 3-а палата на комплекса се насочиха делегации от Нигерия, Камерун и Алжир. Всички гости бяха посрещнати от Националната гвардейска част, която наби крак за тържествен марш пред всички гости и рапортува на министър Ненчев.

Акцентът на тазгодишния "Хемус - 2016" е антитероризмът и сигурността. В изложението участват общо 63 големи компании. От тях 41 са български и 22 чуждестранни."България стои все по-стабилно като голям производител на качествено военна техника и дори има образци, които я нареждат сред глобалните лидери", гордо отбеляза министър Ненчев.

Той се захласна по нова българска картечница на завод "Арсенал", която улучва цел на разстояние до 2 км и изстрелва 720 куршума в минута.

"Оръжието покрива всички натовски стандарти и е изключително надеждно. Разработено е през м.г. Към него вече има засилен интерес от големи държави", обясни изпълнителният директор на "Арсенал" Христо Ибушев. Следващия месец картечницата ще бъде представена на изложение в Париж. Друг български продукт, който предизвика много похвали, бе термовизионен мерник с лазерен далекомер, който може да се монтира на всякакви оръжия.

На откритата изложбена площ са показани някои от най-интересните бронирани машини и хеликоптерите "Кугър" и "Пантер". Много интересен експонат е последната модификация на германския бронетраспортьор "Пираня". Той е считан за най-добрата машина в сектора си и е на въоръжение в повече от 40 страни. Само Саудитска Арабия е купила за армията си над 1200 "Пирани".

Един от интересните акценти на "Хемус - 2016" ще е демонстрацията на български специални части в последния ден от изложението - 28 май. Тогава ще бъде показано как те действат бързо и в синхрон на брега на река Марица. Акцията ще е между 12,30 и 13.30 часа.

Кораб дрон избива диверсанти под вода

Първият български безекипажен военен кораб е сред хитовете на изложението в Пловдив. "Става въпрос за дрон", обясни доц. Пейчо Калоянчев от изследователския център към Военноморското училище "Н. Вапцаров". Българският дрон е дълъг 9 метра и ще се движи с максимална скорост от 25 възела. "Има електромотор.

Всяка една част от този безекипажен кораб, който е направен по технологията СТЕЛТ, е разработена от българи и е произведена у нас", каза доц. Калоянчев. Корабът ще се използва против диверсанти и чужди командоси. "Това е не просто някакво корабче, което кръстосва насам-натам. Това е въоръжен кораб - на борда му имаме гранати и противоподводникови бомби", допълни той. Целта на изобретението е да се унищожат движещи се под водата чужди диверсанти.

Росен Саръмов, в. "Марица"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай