Десет куриоза, които не знаем за Слънчевата система

Юпитер е достатъчно голям, за да побере всички останали планети вътре в него

Десет куриоза, които не знаем за Слънчевата система | StandartNews.com
  • Юпитер е достатъчно голям, за да побере всички останали планети вътре в него

1. Над 150 луни обикалят около Слънцето

В центъра на галактическия Млечен път път има звезда на 4.5 милиарда години, известна още като Слънце, която е заобиколена от осем планети, над 150 луни и милиони метеороиди, комети и астероиди, плюс няколко планети- джуджета. Може да звучи впечатляващо, но е само една от десетките милиарди слънчеви системи, които според учените могат да бъдат намерени в Млечния път, пише агенция Крос.

2. Слънцето е огромно

Ако комбинирате масата на всичко в Слънчевата система, слънцето ще представлява повече от 99 процента от нея.

3. Меркурий се свива

Подобно на Земята, на Меркурий има тектонична активност. Снимките на планетата показват, че повърхността се променя. Планетата има твърдо вътрешно ядро, което е заобиколено от външно ядро от течен метал, което е в процес на охлаждане. Всяка скалиста планета все още се охлажда от момента на първоначалното й появяване. И тъй като течните части на ядрото на Меркурий стават твърди, има свиване, което води до изместване на сушата и до смаляване на планета като цяло.

4. Оловен блок на Венера би се стопил като блок лед на Земята

Повърхностната температура на втората планета от Слънцето е около 400 градуса. Дори космически кораби, изпратени до Венера, не могат да издържат дълго на околната среда. Съветският кораб "Венера 13", например, каца на планетата през 1982 г. и остава само около два часа. Все пак успява да изпрати първите цветни снимки на небесното тяло и да анализира част от нейната почва.

5. Скали от Космоса са открити по цялата  планета Земя

През 1996 г. геологът Али Баракат намира скала от Космоса в пустинята Сахара. Тя е наречена "камъкът на Хипатия" и уникалният й химичен състав е изследван широко. Геолозите никога не са виждали нещо подобно, дори на метеорити или други планети. През 2018 г. изследователите предполагат, че камъкът Хипатия е по-стар от нашата слънчева система. Той съдържа елементи, като никел, фосфор, въглерод, желязо, алуминий и силиций. Но те са част от съединения, които са уникални или се появяват заедно по странни начини.

6. Юпитер е огромен

Той е достатъчно голям, за да побере всички останали планети вътре в него. Или казано по друг начин: ще са необходими 1300 Земи, за да се запълни вътрешността на Юпитер

7. Червеното петно на Юпитер се променя по размер

Дори червеното петно на Юпитер е по-голямо от Земята. Червеното петно е буря, с до 650 км/ч, която загрява атмосферата до 1300 градуса, а размерът й не е постоянен.

8. Ерис направи Плутон планета- джудже

Планетата джудже Ерис - открита през 2005 г., е сравнима по размер с Плутон, който хвърли астрономите в смут - колко новооткрити тела, обикалящи около Слънцето, може наистина да се считат за планети. След откриването на Ерис Международният астрономически съюз създава нови стандарти за планетите. За да се счита за планета, небесното тяло трябва да бъде кръгло, да обикаля около Слънцето и да няма около орбитата си по-малки обекти.

9. Космическите боклуци са голям проблем

Между метеороидите и отломките, създадени от хората, НАСА знае за над 20 000 "космически боклуци", по-големи от софтбол топка, обикалящи около Земята. 500 000 къса, които те проследяват, са с размер на мраморен блок или по-големи. Има милиони парчета, толкова малки, че не е възможно да се проследят. Според агенцията изкуствените космически боклуци включват "не функционални космически кораби, изоставени части от ракети-носители и фрагментирани отломки".

10. Дъжд не е валял на Марс от милион години

В сравнение със средната температура на Земята от 14 градуса, на Марс тя е -62р С. При полюсите е възможна температура от -143 градуса. На планетата също така не е валял дъжд от милиони години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай