Ден на отворените врати в НВИМ и НИМ

Ден на отворените врати в НВИМ и НИМ | StandartNews.com

София. Със специална празнична програма Националният военноисторически музей (НВИМ) ще посрещне своите посетители в Деня на храбростта и Празника на Българската армия – 6 май. Това съобщиха от пресцентъра на музея. И уточниха, че за първи път сред експонатите от външната експозиция на музея ще има фотоизложбата „Празникът на армията", която представя воинските традиции за деня на Българската армия.

Пана с архивни кадри от военни паради, запечатали тържествени моменти от 1885 г. до наши дни, ще разкажат за празника, носещ не само спомена за българската бойна слава, но и изразяващ надеждата за сигурно бъдеще. Истински военен готвач ще допринесе за автентичното преживяване на посетителите, приготвяйки им в полеви условия емблематичната за войнишката кухня боб чорба (12.00 ч.). За празничното настроение ще се погрижи и Представителният духов оркестър на Сухопътни войски, чиито музикални изпълнения ще звучат между 15.00 и 17.00 ч.

Традиционно на 6 май НВИМ обявява Ден на отворени врати от 10.00 до 18.00 ч. за хронологичната и външната експозиция на музея, както и за временните изложби. Вход свободен е обявен и във филиалите на НВИМ – Военноморски музей – Варна, и Музей на авиацията – Пловдив.

НИМ също без вход за празника

На 6 май Националния исторически музей (НИМ) ще бъдат празнично, широко и свободно отворени за посещение от 9.30 до 18 ч. Всички исторически и културни ценности, с които НИМ разполага, както и обновената експозиция на Зала 2 – „Античност", и прочутото напоследък златно съкровище от Дъбене в зала 1, ви очакват с цялото си великолепие, съобщиха от Националния исторически музей.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай