Ден на прегръдката. 10 факта, които не знаем

Тя лекува и носи щастие

Ден на прегръдката. 10 факта, които не знаем | StandartNews.com

На 21 януари отбелязваме Международния ден на прегръдката. Той се е зародил в САЩ през 1986 година и за негов инициатор се смята пастор Кевин Заборни. Датата не е избрана случайно – смята се, че в дните между Коледа и Деня на влюбените хората се чувстват най-самотни и точно по това време имат най-голяма нужда от прегръдка от техен близък или дори от непознат човек, пише сайтът www.10te.bg.

Празникът бързо придобива популярност и на този ден младежи от цял свят имат традиция да се прегръщат, без да влагат някаква интимност. Според психолозите, по време на приятелско прегръщане хората обменят душевна топлота. Стремежът да се докоснеш до друг човек те тълкуват като проява на доверие и копнеж за безопасност, комфорт и обич.

Ето 10 факта за прегръдката, които не знаем:

1. Учените установили, че човек има нужда от около 13 прегръдки на ден. За съжаление получаваме доста по-малко.

2. Една прегръдка продължава около 9,5 секунди. Средно хората прекарват един час на месец, прегръщайки се.

3. Проучвания доказват, че интелектуалното развитие на децата се забавя, ако те не получават топли, сърдечни прегръдки – прохождат и започват да говорят и четат по-късно.

4. След кратка прегръдка нивата на хормона окситоцин – „хормонът на любовта“, се увеличава рязко и при мъжете, и при жените.

5. Прегръдката облекчава болката. Основният виновник за това отново е хормонът окситоцин.

6. При прегръдка се освобождава и хормонът допамин, който увеличава сексуалното желание. Една безобидна прегръдка от партньора ви след тежък работен ден може да ви даде повече, отколкото сте очаквали.

7. Тъй като имат успокояващ ефект, прегръдките нормализират сърдечния ритъм и кръвното налягане.

8. Липсата на прегръдки може да доведе до развод, установили американски психолози. Според тях бракът на двойките, които се прегръщат по-често е по-дълготраен от тези, при които липсва подобна близост.

9. Кратка прегръдка има свойствата да стимулира нервната система и да намали вредните ефекти от стреса.

10, Заради бурните химични реакции, които се случват в тялото ни при прегръдка, тя има успокояващ ефект. Също така ни помага да бъдем оптимисти и да гледаме по-позитивно на света около нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай