Делегация убеждава Хафъзов да стане имам

Делегация убеждава Хафъзов да стане имам | StandartNews.com

Парламентът е пълен с добри оратори. Някои с часове готвят пламенните си речи и редят бисер след бисер от трибуната на Народното събрание. В повечето случаи думите на депутатите бързо се забравят.

 

Освен ако след тях не избухне грандиозен скандал. Истинска словесна бомба хвърли в парламента Хюсеин Хафъзов от ДПС миналия петък. Той се разпали, след като депутатите не приеха агитирането на чужд език по време на предизборната кампания.

 

"Мечтата ми беше да живея в свободна и демократична България и един ден ще го постигна без значение вашето отношение към демокрацията", заяви Хафъзов от парламентарната трибуна. "Следете всяка моя стъпка, защото съм готов да заплатя за свободата. Ще вървя по пътя на Осман Калъч, Ахмед Давутооглу от село Искра, по пътя на Нури Адалъ и на Ахмед Доган", допълни депутатът от ДПС. Тези негови думи взривиха парламента. Не за първи път реч на Хафъзов става водеща новина. През лятото на 2013 година той измисли нова дума в спора за почивката на парламента - "ваканцуване". "Не съм ваканцувал, но ще използвам почивката за колаборация с избирателите си", заяви тогава той.

 

38-годишният бивш имам е роден в айтовското село Тополица. През последните години обаче живее и работи в София. Завършил е средното духовно училище в Шумен, а след това и българска филология в БСУ. Веднага след дипломирането си става имам в родното си село. Делегация от възрастни хора го помолили да стане имам, за да просвети младите хора в основите на исляма. Хафъзов се съгласил и поел функциите на религиозен наставник. Религиозната му работа не останала незабелязана и скоро, след като поел поста на имам, бил назначен като секретар в районното мюфтийство в Айтос, като продължил да съвместява двете длъжности. Едновременно с това станал и координатор на летните курсове по Коран в цялата област. Наложило му се и един срок да преподава в три села религия и ислям. През 2005 година Хафъзов е назначен за началник отдел "Образование" в Главното мюфтийство в столицата. Бързо е повишен като главен секретар на Главното мюфтийство и влиза в ръководството на религиозната структура. Преди да стане имам, е работил за кратко и като журналист. Бил стажант в бургаския ежедневник "Черноморски фар". През лятото на 2012 г. напуска работата си в мюфтийството по семейни причини. Наложило се да се върне в Тополица, за да се грижи за баща си, който останал сам след смъртта на съпругата си. Оттогава Хафъзов се занимава и със земеделие. Признава, че не е много вещ в този занаят, но помага в малкото стопанство на роднините си. Свободното си време посвещава на голямата си страст планинарството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай