Дъжд от стъкла нарязал работниците в Костенец

Дъжд от стъкла нарязал работниците в Костенец | StandartNews.com

Летяща врата се стоварила върху служител на ТЕРЕМ

Врата, излетяла от ударната вълна, е ранила един от работниците в Костенец. Това стана ясно от разказите на пострадалите от взрива в ТЕРЕМ. За щастие инцидентът се размина без жертви.

Местните хора обаче разказаха, че и друг път са чували взривове. Над 40 къщи в радиус от 500 метра останаха без прозорци след взривната вълна. От ТЕРЕМ обещаха да изплатят щетите на хората. Пострадалите работници разказали, че унищожаването на боеприпасите се извършвало на външна площадка. Заради удара от взривната вълна са ранени хората, които по това време са влизали или излизали от приходящите сгради. Един от служителите е бил ударен от врата, излетяла от ударната вълна, а другите двама са с порезни рани от счупени прозорци.

Междувременно стана ясно, че състоянието на най-тежко пострадалия работник при взрива във военния завод "ТЕРЕМ" в Костенец е стабилизирано и животът му е вън от опасност, съобщи директорът на болница "Света Анна" д-р Николай Добрев пред бТВ. "Томографското изследване не показва нарушения, които да изискват оперативна интервенция", обясни лекарят, уточнявайки, че 42-годишният мъж ще остане под наблюдение. Другите трима от пострадалите във военния завод, които бяха настанени в болницата, са в относително добро състояние. Двама от тях са в Клиниката по ортопедия и травматология. Те имат наранявания по крайниците - единият е със счупен крак, другият - със счупени ръка и крак.
"Третият е приет в неврохирургичната клиника с лекостепенна черепно-мозъчна травма и рана на главата", добави д-р Добрев. Късно вечерта в петък кметът на Костенец - Радостин Радев, е бил на посещение при тримата по-тежко пострадали работници в болница "Света Анна", съобщи Нова тв.

Чиновниците работят извънредно

Администрацията ще работи и през уикенда, за да може всички жители с щети по къщите си да подадат жалби и комисия да опише щетите им. Това съобщиха вчера от общината в Костенец. Пострадалите семейства, където има нанесени щети от взрива трябва да отидат до общината и да подадат заявление. След това по техните домове идва комисия, която ги оценява.

Хората забравиха бомбата и хукнаха към пазара

По-малко от 24 часа след взрива в ТЕРЕМ в Костенец хората в града сякаш забравиха за инцидента. По време на съботния пазар всички се вълнуваха само от това какви са цените на плодовете и зеленчуците, кое с колко е паднало или се е покачило от миналата седмица и защо все по-малко български продукти има на пазара в техния град. Местните в Костенец гледат домашна продукция от плодове и зеленчуци, но тя съвсем не е достатъчна за зимнина. В средата на август хората започват да оглеждат продукти, които могат да затворят в буркани за дългата зима.

Междувременно възрастни жени, работили преди време в завода, разказаха, че там са се правили бомби, а не утилизация на боеприпаси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай