Дават оръжие на данъчни полицаи

Дават оръжие на данъчни полицаи | StandartNews.com

Данъчните полицаи ще може да носят оръжие и ще имат специални униформи. Те ще работят по специфични случаи като например на организирани престъпни групи, създадени за данъчни измами и с цел източване на ДДС, научи "Стандарт".

Създаването на данъчна полиция се предлага от Министерството на финансите. Служители на Националната агенция за приходи (НАП) ще получат разследващи (дознателски) функции. По този начин събраните от тях материали по време на ревизии и проверки директно ще може да се използват в съда в наказателни производства за ощетяване на хазната в големи размери, за което в закона е предвиден затвор.

Идеята е да се създаде специално звено в НАП от данъчни инспектори, които може да образуват дознания и да правят арести на лица, подозирани в данъчни престъпления. От средата на 2015 г. депутатите дадоха подобни права на митничарите и те вече могат да извършват оперативно-издирвателна дейност и да разследват престъпления, свързани с приходите от акцизи и ДДС при внос.

Идеята е такива права да имат и служители на НАП. С подготвяните промени органите по приходите ще могат да извършват оглед, да претърсват помещения, изземват доказателства, провеждат разпити, да спират превозни средства. Това е стандартен обем правомощия, които са нужни за разкриване на данъчни престъпления. И тъй като често става въпрос за организирани престъпни групи, служителите на НАП ще трябва да могат да се защитават, като носят оръжие.

Това ще премахне нуждата акциите за разкриване на данъчните престъпления да се правят съвместно с МВР. Така ще може да се действа по-бързо, ще се увеличат и осъдителните присъди, тъй като събраните от служителите на НАП доказателства ще може да се използват директно в съда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай