Дават гратисен период при фалит на граждани

Дават гратисен период при фалит на граждани | StandartNews.com

София. При фалит на граждани ще има гратисен период, в който съдебното изпълнение и търсенето на дългове да бъде замразявано. Това ще бъде заложено в проект на закон за частния фалит, каза икономическият министър Божидар Лукарски след участието си в блиц контрол в Комисията по икономическа политика и туризъм в НС.

"Това е стара идея, която я има в много програми, включително и в програмата на СДС. Няма да навлизам в подробности, защото имам уговорка с министъра на правосъдието - там подготвят този закон. Той важи и за частни лица, като може да бъде приложен и за малки и средни предприятия", заяви Лукарски. По думите му законопроектът се подготвя, но все още е в доста суров вид.

По време на блиц контрола стана ясно, че от Министерството на икономиката работят по законодателни промени, които да спомогнат привличането на повече чуждестранни инвестиции. Предложението е при вложения над 75 млн. евро на чуждестранния инвеститор да се предостави възможност за пребиваване у нас, а впоследствие и да получи гражданство. Според министъра на икономиката нашето законодателство в частта си за българското гражданство е доста рестриктивно. Освен това се обсъжда прилагането на Латвийския модел при даването на "синя карта" за работа в България. При него срокът за издаването на "синя карта" е само 2 месеца, докато у нас е 9, каза Лукарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай