Държавна компания ще строи в чужбина

Дават по-бързо разрешителните за малки сгради

Държавна компания ще строи в чужбина | StandartNews.com

София. Ново държавно строително предприятие ще помогне на родните компании от бранша да пробият на чужди пазари. Предприятието ще бъде създадено, за да се върне родният бизнес на загубени пазари, на които сме имали добър авторитет. Това е обяснил министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов на среща с кметове, представители на общинската администрация и на регионални браншови организации от Благоевградска област.

Създаването на държавната компания се налага, тъй като нито една българска строителна фирма няма капацитет да участва в търгове за големи обекти, е заявил Данов. Той е предложил новото министерство да покаже как трябва да се санират правилно сгради с пилотен проект върху избрана от общината сграда. Той посочи, че ако се спазват всички европейски норми на саниране, обновяването на едно жилище не би струвало повече от 30 000 лв. по новата наредба, а животът на панелките би се удължил най-малко с още 100 години.

Данов е запознал представителите на местните власти и с подготвяните промени в закона за устройство на територията. Сега инвеститорите избягват да влагат парите си у нас въпреки ниските данъци, заради непредвидимостта на сроковете за издаване на разрешителни. В момента ЗУТ насърчава незаконното строителство и създава вместо да решава проблеми, коментира Данов. Затова до две седмици ще са готови промените в ЗУТ, които ще опростят процедурите и ще облекчат проектантите и строителите. Решението обаче е в създаването на изцяло нов закон, допълни министърът. Не може процедурите за издаване на разрешително за строеж на барака и на атомна централа да са едни и същи.

Сега ЗУТ третира като равностойни по отношение на изискванията несъизмерими като обем и сложност строителни обекти, обясни Данов. Подготвяните промени ще разделят в две категории обектите, за част от които ще има информационен режим. За по-големите пък ще се произнася квалифициран експертен съвет. В момента се създава и "банка инвестиционни проекти" с данни от общините, които да бъдат реализирани при наличие на неусвоени бюджетни или евросредства. През 2014 г. се планира да бъде създаден фонд, който да финансира предпроектните проучвания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай