Държавата плаща за студентски бригади

Държавата плаща за студентски бригади | StandartNews.com

Идеята е да работят на морето, сираци стават спасители на плажа

София. Държавата ще плаща на студенти, които лятото се хващат да работят на морето. Това обеща вицепремиерът Даниела Бобева на среща с представители на туристическия бранш. Образователното министерство ще осигури финансирането по специална програма за практиканти.

"За това лято имаме останал бюджет за разкриване на около 1000 работни места", заяви зам.-министърът на образованието Иван Кръстев. До 480 лв. можела да бъде стипендията за студентска бригада в морски курорт. За да направи по-атрактивно заплащането, работодателите можели да доплатят още.

"Така ще намалим наплива за бригади в чужбина и ще осигурим работна ръка у нас", коментира Даниела Бобева и призова студентите да се включат в туристическия сезон. От Агенцията по заетостта обещаха да направят връзката между работодателите и университетите.

Най-сериозен глад обаче браншът изпитва за спасители. В бюрата по труда концесионери на плажовете са заявили около 150 бройки, но няма мераклии. "Решение на проблема е проект на Българския Червен кръст, който в момента обучава около стотина абитуриенти от домовете за сираци", посочи Бобева. Още това лято младежите щели да бъдат наети за спасители.

В момента у нас има 28 000 безработни с професии и квалификация, подходящи за туристическия бранш, отчетоха от Агенцията по заетостта. Държавата ще мисли как да ги стимулира да се хванат на работа в морските курорти. Хотелиери и ресторантьори предлагат да получават субсидии за покриване на транспортните разходи, настаняването и изхранването на персонала. "Това ще даде възможност да вдигнем заплатите", заяви Михаил Попов, хотелиер в Слънчев бряг. От 400 до 900 лв. са варирали възнагражденията за средното ниво кадри през миналото лято. "През зимния сезон обмисляме да даваме стипендии за повишаване на квалификацията на заетите в туризма по заявка на работодателя", обясни Росица Янкова, зам.-министър на труда. Така квалифицираните кадри ще бъдат задържани и ще получават доходи целогодишно. Друга идея е, ако един от съпрузите си намери работа по морето, за другия държавата да осигури субсидирано работно място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай