Държавата отнема над 1 млн. лева от Юзеир Юзеиров

Държавата отнема над 1 млн. лева от Юзеир Юзеиров | StandartNews.com

Имущество за малко над 1 млн. лева се отнема от Юзеир Юзеиров, който стана известен с опита си да регистрира мюсюлманска партия Отоман и със строителството на паметник на турския войн в село Славяново.

Варненският апелативен съд изцяло е потвърдил иска на Комисията за конфискация срещу Юзеир Юзеиров. Общата стойност на отнетото имущество е 1.022 млн. лева, предимно земеделски земи в Добруджа. Сред тях е и теренът, на който Юзеир и брат му Али искаха да издигнат паметник на турския войн. Делото срещу Юзеиров стана първото, заведено от КОНПИ по реда на новия Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество (ЗОПДНПИ).

Проверката срещу Юзеиров започна в началото на 2013 г. след получено уведомление, че той е осъден за недекларирани доходи и неплатени данъци за 2008 г. за близо 90 хил. лв. Инспекторите на КОНПИ установиха разминаване между доходите му и придобитото от него имущество за последните 10 години, което е над 1 млн. лв. През 2010 г. Юзеир Юзеиров бе осъден условно на 1 година затвор с 3-годишен изпитателен срок за организиране на партия на религиозна основа и провеждане на митинг-събрание за учредяване на Мюсюлмандемократичния съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай