Дариха млека с изтекъл срок на годност на социални домове

Дариха млека с изтекъл срок на годност на социални домове | StandartNews.com

София. Млечни продукти, чийто срок на годност е до 8 февруари, са дарени на детски и социални домове за възрастни хора в Кюстендилска област ден по- рано, алармираха от Областно дирекция по безопасност на храните, цитирана от "Дарик".

Директорът, д-р Първан Дангов, се е самосезирал за дарение на сдружение „България си ти" и е назначил проверка от отдел „Контрол на храните", която е извършена на 10 февруари.

„Всичко е направено нарочно в петък, за да не се обърне внимание в събота и неделя", коментира д-р Дангов.

В областта са дарени 1084 броя по 480 млечни напитки. Те са разпределени в Дома за деца, лишени от родителски грижи „Олга Стоянова" в Дупница, Дома за възрастни хора с физически увреждания „Ильо Войвода" в Кюстендил и Дома за възрастни хора в Кочериново.

„От 694 опаковки в дома в Кюстендил са консумирани само 46, включени в менюто в петък. Останалите бутилки са забранени от нас и ще бъдат насочени за унищожаване. От 150, дарени в дома за деца в Дупница, са открити налични всички, защото бяхме там и ги спряхме. Тревожното е, че в дома в Кочериново са раздавани на ръка на възрастните хора, защото домакина е отказал да ги приеме и така са изпити всичките 240 бутилки. Това са храни, негодни за консумация. Скандално е! Разочароваща е! Става дума за нашите деца и родители", коментира началникът на отдел „Контрол на храните" д-р Велка Войнова.

На отговорните лица в трите социални дома ще бъдат съставени актове. Транспорта до екарисажа ще бъде за сметка на директорите на домовете. За случая е сезирано ръководството на Агенцията по храните. Млечните продукти в случая са взети от Хранителната банка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай