Дълговете за парно без лихва

"Топлофикация" опрощава борчове за 90 млн. лв.

Дълговете за парно без лихва | StandartNews.com

София. Длъжниците на "Топлофикация-София" няма да плащат лихви върху просрочените си фактури. Облекчението ще е възможно, ако те сключат с компанията споразумение за разсрочено плащане на старите сметки. Мярката е заложена в новите Общи условия за работата с клиенти на "Топлофикация-София", които бяха поискани от кмета Йорданка Фандъкова и Столичния общински съвет.

Обновеният документ вече е внесен за разглеждане в СОС и се очаква да бъде одобрен до края на юни. В момента недобросъвестните клиенти на компанията плащат лихва върху дълговете си дори и да имат споразумение за разсрочването им. С новите условия това ще се промени. Лихва може да има само, ако клиентът не спазва графика за плащане. Например, ако в споразумението между абоната и компанията бъде записано, че той трябва всеки месец до 10-то число да внася по 105 лв., но пропусне датата и се издължи на 15-то число, за 5-те дни просрочие ще му бъде начислена лихва, обясниха от "Топлофикация".

От компанията са разработили 8 типа споразумения за разсрочено плащане на стари задължения с давност до 3 години. Те зависят от размера на натрупания дълг, периода, през който абонатът не си е плащал сметките, както и дали доброволно е отишъл в "Топлофикация" да разсрочи борчовете си, или това е станало след решение на съда. В новите Общи условия на "Топлофикация" е записано, че дори осъдените длъжници могат да разсрочат дълга си. В момента, ако има влязло в сила решение на съда, длъжникът трябваше да погаси цялата присъдена сума наведнъж.

Задълженията за неплатено парно на абонатите с дългове за повече от 3 години ще бъдат заличени заради давност в съда. От "Топлофикация" уточняват, че "погасителната давност не опростява автоматично задължението и не се прилага служебно от съда. Право на длъжника е да реши дали да се възползва от давността или коректно да признае задължението си". Едва ли обаче някой би се отказал от заличаване на част от борча, коментират юристи. Според изчисления на "Топлофикация", опрощаването на дълговете над 3 години ще струва на дружеството 80-90 млн. лв.
Нова организация за работа със задлъжнелите клиенти създава столичната "Топлофикация" паралелно със споразуменията за разсрочване на борчовете. Специални звена поне веднъж месечно ще контактуват с такива абонати. При поява дори на няколко забавени плащания компанията изпраща уведомителни писма. Следващата стъпка е среща или разговор по телефона, за да се предложат различните варианти за разплащане. Завеждането на дело в съда е крайна мярка. Дори и при започнало дело обаче абонатът може да сключи доброволно споразумение за разсрочено плащане. По принцип практиката е той да внесе 30% от дължимата сума, а останалата да плаща на вноски. В новите Общи условия е записано, че при установяване на тежко финансово или здравословно състояние е възможно прилагане на индивидуална схема според месечните доходи на длъжника.

Наказват лъжците с максимална мощност

Абонатите на "Топлофикация", които заявяват нулево потребление на парно, но все пак пускат радиаторите си, ще бъдат наказвани с начисляване на максимална мощност, което здраво ще надуе сметките им. През последните години се появи масова практика клиенти да декларират, че няма да ползват парно, но когато дойде зимата, пускат радиаторите. В края на отоплителния сезон след отчитане на топломерите те си плащат наведнъж потребеното. В студените месеци обаче натоварват сметките на съседите. С новите Общи условия "Топлофикация" е решила да се пребори с тези некоректни абонати, като им начисли максимална мощност за целия сезон, а след края му и отчитането на топломерите да им върне парите в изравнителната сметка.

Нови условия в договорите между "Топлофикация" и топлинните счетоводители пък ще пресекат кражбите на парно чрез откачане на радиаторите. Фирмите за дялово разпределение ще слагат и пломба между радиатора тръбата, по която идва горещата вода. Така, ако топломерът бъде демонтиран, тя ще се скъса и абонатът ще трябва да плати максимална мощност за парно. Хората, заявили нулево потребление, ще бъдат проверявани между декември и януари. През това време топлинният счетоводител ще прави междинен отчет на клиента. Ако се установи ползване на парно, отново ще бъдат начислявани максимални сметки до оформянето на изравнителната.

Договор пести съдебните разходи

Сключването на споразумение за разсрочено плащане пести допълнително и средствата по съдебните дела, напомнят от "Топлофикация-София". Ако клиентът сам дойде в компанията и подпише такъв договор освен спирането на лихвите по борчовете пести и парите за държавни такси и хонорари на адвокатите на "Топлофикация", които са за негова сметка, ако бъде осъден. Затова компанията призовава всички свои длъжници да потърсят контакт, за да се намери най-изгодният ватриант и за двете страни. "Отворени сме за всякакъв конструктивен диалог с клиентите си. Работим и с Камарата на медиаторите към Софийския районен съд, които също помагат за разрешаване на споровете", заявяват от "Топлофикация".

Избираме сами как да плащаме

От следващия отоплителен сезон клиентите на "Топлофикация-София" ще могат сами да избират как да бъде засичано потреблението им и по какъв начин да се оформят месечните им сметки. Новите общи условия дават повече варианти за избор. Най-лесният е общото събрание на блока да реши да монтира топломери с дистанционно отчитане. Тогава фирмата за дялово разпределение ще засича потреблението всеки месец, без да се налага посещения по апартаментите. Другата опция е съкооператорите да се отчитат сами. В такъв случай отново с решение на общото събрание на етажната собственост ще се определя отговорник, на когото абонатите в края на месеца да подават данни от топломерите си. Той пък ще ги предава на топлинния счетоводител и така хората ще получават реални сметки. Това обаче не изключва изравнителната сметка след края на зимата. При самоотчет топлинният счетоводител ще прави анализ на потреблението на блока всеки месец.

Ако се установи аномалия, ще се правят проверки и ако някой лъже, ще си понася санкциите.
За премахването на прогнозните сметки обаче се налага намеса на икономическото министерство, защото е свързано с промени в наредбата за топлоснабдяване. Столична община е поискала нормативни промени и за изчисляването на дела на сградната инсталация, за което са и най-честите оплаквания на абонатите. Експертите предлагат този дял да не се определя само по формула, а да се измерва във всяка конкретна сграда и хората сами да решават кой от двата процента да изберат. Друга промяна, която се очаква от икономическото министерство, е отделянето на сметките за топлата вода от тези за отопление. Това може да стане с монтирането измервателни уреди, които заедно с водомерите да измерват точното количество използвана топла вода. Това би следвало да доведе до по-точно отчитане на топлоенергията.

3% отстъпка за лоялни клиенти

Всеки абонат на "Топлофикация - София", който плати в 30-дневен срок от издаването на фактурата, ще ползва 3% отстъпка от сметката за парно. Това предвижда новата програма за стимулиране на лоялни клиенти на общинското дружество. Мярката ще влезе в сила от септември 2013 г., съобщиха от Столичния общински съвет, който до юни ще одобри новите правила. Бонус ще се даде и на всички клиенти, избрали да плащат парно на равни месечни вноски през цялата година. За една от тези вноски те ще получат 50% отстъпка. Договорите за равни сметки вече няма да се сключват само през август, а по всяко време на годината. От "Топлофикация - София" обещават и да бъдат по-щедри в бонусите, които дават по традиция на лоялни клиенти,
изтеглени с томбола.

Дружеството и Столичната община предлагат и социална програма в подкрепа на домакинствата с ниски доходи. Тя предвижда месечното потребление на енергия до 250 киловатчаса да се заплаща на 20% по-ниска цена. Социалната програма трябва да бъде одобрена от ДКЕВР.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай