Да се казваш Георги Иванов

Да се казваш Георги Иванов | StandartNews.com

Да се казваш Георги Иванов у нас си е нещо като титла. Все пак Георги и Иван са най-популярните български имена. А за капак и първият ни космонавт се казва точно Георги Иванов. Тази година се навършиха 35 г. от неговия полет в Космоса. Макар по рождение фамилното му име да е Какалов (което на руски звучи доста обидно), той остава в историята с бащиното Иванов. Оттам нататък, щом си негов адаш, задължително си вървиш и с прякора Космонавта. Освен ако не си Гонзо, както се прочу футболният кумир на левскарите.

В спорта имаме още един знаменит адаш на първия ни космонавт. Гюлетласкачът Георги Иванов даже е обявяван за лекоатлет номер 1 на България за 2004 г. Всъщност в Уикипедия са изброени деветима прочути българи, които се казват Георги Иванов. Без да броим президента на Македония Георге Иванов. В навечерието на Гергьовден предлагаме историите на няколко от членовете на клуб "Георги Иванов".

ФБР издирва сценариста

Какво по-хубаво може да му се случи на един сценарист, освен самият живот да го изненада като във филм. Да не може да контролира героите си и събитията около тях. И да се пита какво следва.

Нещо толкова сладко и истинско му се случило на Георги Иванов, който е отговорен за успеха на хитовите сериали "Стъклен дом", "Под прикритие", "Революция Z", "Фамилията".

"Първо честито на Георге Иванов, че го преизбраха за президент на Македония,

Много съм доволен, върви нашата организация от съименници", смее се Георги Иванов. Шегува се с приятели, че си търси псевдоним. Даже е готов да обяви конкурс за подходящ, за да дезертират от армията герои с това име.

Две забавни истории отраз може да разкаже той за имената си. Първата е, когато кандидатствал в Нов български университет. Подреждали ги по азбучен ред по стаите. "Когато влязох и си видях мястото, някой каза:"Георги, какво става?". И всички избухнаха в смях. Оказа се, че сме 40 души с това име, а десет носеха и фамилията Иванов".

Трябва да бъдеш внимателен всеки път, когато излизаш от дома си. Защото пред дома ти започва път, а пътищата винаги водят надалеч, съветва услужливо Толкин. Това важи с пълна сила за мексиканското приключение на Георги. Тръгнал на екскурзия с дузина туристи и, щом кацнали, някакъв мъж се приближил към него и наредил:"Елате с мен". Заврели го в стаичка с някакви съмнителни типове. "Никой нищо не ми обяснява. Чудя се какво става. Пробвах да си пиша на джиесема, но ми забраниха категорично и аз така дискретно пращах есемеси. По едно време дойде един човек и заяви: "Издирван сте от ФБР". Попита ме дали съм бил в Америка. Отвърнах, че не съм. "А, били сте, били сте", казал онзи и пак излязъл. Това съвсем развинтило работният инструмент на Георги - въображението, и то започнало да реди картини как го вкарват в някаква стая, прибират му документите, връзват го на един вентилатор, мухите кръжат около него и за капак му сервират, че в багажа му има кокаин. Междувременно ръководителката на групата туристи се опитала да влезе в диалог с властите и да разбере какво става, но я избутали. Дали му малко листче, на което да напише данните си. В един момент на Георги му писнало и взел да тропа по вратата. Влязла симпатична млада дама, която му се извинила и обяснила, че трябвало да сверят информацията. Оказало се, че търсеният е друг човек, и го пуснали.

Когато бил хлапак, често го наричали Космонавте. После, но за кратко, го майтапели "О, футболиста", заради Гонзо. Георги бил дълги години от "Левски", но сега не следи много българския футбол.

Той е дипломиран инженер от Минно-геоложкия, но после записва и драматургия в Нов български университет. Между двете следвания работи като озвучител и осветител в "Сълза и смях", където се появява поривът му да пише. След това работи в "Господари на ефира" и Нова тв, където пише за "Забранена любов". Тогава се събира екипът от сценаристи, които създават успешните сериали на "Камера". Направили са "Стъклен дом", първия сезон на "Под прикритие", "Революцията" и "Фамилията". "Пет-шест човека сме и сме много близки - Теодора Маркова, Невена Горянова, Цонко Бумбалов, Екатерина Цветанова и Иван Ланджев. Важно условие за един екип е да няма задръжки в добрия смисъл. Егото да е заглушено. Примерно, ако аз кажа някоя реплика: "Пие ми се чай", друг да добави: "А ако капне мед на пода" и така заедно измисляме всичко. Често ме питат: "Ама този лаф ти ли го измисли?" и отвръщам, че няма как да е така. Правим всичко заедно", обяснява Георги. За него добре свършена работа е, когато героят не е безразличен за зрителя.

Издава за "Фамилията", че един от персонажите ще бъде убит от главния герой. Дали ще има следващ сезон, зависи изцяло от решението на телевизията.

"Революцията" е почти напълно заснет, даже е написан и следващ сезон. Някой ще си тръгне от бандата, но ще дойде нов герой. Ани и Тино няма да са заедно, става ясно от думите ми.

Когато не крои съдбите на обичаните образи, Георги свири на барабани. Репетира вкъщи и ходи на уроци, но за удоволствие, без да влага амбиции. "Важно е да преодолееш амбицията да се показваш. Тогава всичко е по-истинско. Мнозина тръгват към телевизията, киното, дори в драматургията, за да станат популярни, а това е вредно", смята още разказвачът на истории. Като скъп спомен от едно от пътешествията си пази запознанството в Куба с Омара Портуондо, която му изпяла "Моя страна" и го накарала да се почувства неописуемо.

Кметът се гордее с 68 самовара

Има ли родствена връзка с първия български космонавт Георги Иванов? Това бил най-задаваният въпрос от колегите му от строителния институт, разказа кметът на Хасково, който е съименник и на малко име, и по фамилия на генерал-лейтенанта. А иначе в семейството му има трето поколение Георги. Това е внукът му и той също е Иванов. Преди дядото и внучето, прадядото на кмета е носил това име.

Фамилията Иванови отбелязва Гергьовден заедно с приятели около блюдата с агнешка мръвка. Кметът предпочита тя да е приготвена на фурна, а не чеверме. Тази година семейството ще се събере на празника на двамата именници извън града.

След наследника си, подновил името му, обаче Георги Иванов най-много се гордее с колекциите си от самовари и ретро коли. Те са неговата истинска страст.

Съоръженията му за приготвяне на чай вече са 68, а автомобилите са над 20.

Самоварите са събирани в продължение на повече от 10 години, а някои донасяни от приятели от всички краища на света. Страстта на кмета по антиките за кипване на вода започнала от един самовар, намерен от него на пазар в столицата. Други купил в Русия, Америка, Англия, Франция, Германия.

Някои от кметските самовари са уникални не само с техническите си характеристики, но и със своята изработка. Има и такива с печати на руските фабрики, в които са произведени, както и експонати, някогашна собственост на дворянски фамилии.

В историята му като колекционер има и куриози, като случай, при който Георги Иванов трябвало да пренесе един самовар в самолет Ту-134. Багажникът обаче се оказал толкова тесен, че когато пристигнал в София, се наложило да разглобява самовара на място, за да го извади.

Покрай другото си хоби - ретро колите, кметът на Хасково готви изненада за ежегодния парад на стари автомобили, който се провежда през септември в рамките на празниците на града. Тогава той ще покаже реставриран експонат от 1954 година.

Адашът от Монтана ловувал с Радичков

Да носиш най-често срещаните имена Георги и Иван е съдба, твърди доскорошният шеф на Сметната палата в Монтана Георги Марков Иванов. В неговата фамилия 7 поколения си сменят имената Георги и Иван. Той е шестият поред, седмият е внукът му Георги. Братовчедите му също носят тези имена. Тях задължително дават на първите деца в семействата, останалите - може да имат и други. Георги е кръстен не на дядо си, а на чичо си Георги. На чичото като пръв дали името на дядото Георги, а следващият му брат кръстили Марко. Марко вече имал син Иван, затова Георги кръстил второто му дете на себе си. По това време Марко бил войник и чичото отишъл от родното Горна Лука в Бели мел да го запише в общината. Щом не може да е Иван, ще бъде Георги - друго няма, рекъл той на служителя.

Нерадостно било детството на Георги. Останал без баща и трябвало сам да се бори с живота. Млад започнал работа в завод в Монтана като шлосер, минал през всички длъжности и стигнал до началник на производството. Демонстрирал съм пред Тодор Живков научна организация на труда, с шега разказва той. Защото заедно с работата взел специалност "управление на промишлеността"- най-напред в АОНСУ, а след това и в УНСС. Така стигнал до началник на отдел "Финанси" в тогавашния Окръжен народен съвет.

Бурната му биография продължава и след 1989 г. Всички политически сили през 1990 се съгласяват той да стане временен управител на област Монтана, която тогава обхващала цяла Северозападна България. Тогава открили вуза - стопанско-правен факултет, закрит от сегашното ръководство на Монтана. Като областен Георги Иванов пръв поставя в новото време въпроса за тунел под Петрохан. Лично поканил известния геостратег проф. Марин Деведжиев за консултант. Той съставил маршрута на възможните два варианта. Пръв подписал и споразумение за откриване на ферибот при Оряхово макар министрите Иван Пушкаров и Иван Костов да били против. При правителството на Любен Беров обаче имало откриване на речната линия, а тя работи и до днес. Значи правилно съм решил, казва сега той. Георги Марков пръв поставя и въпроса за отваряне на границата със Сърбия при село Салаш, но той искал това да стане и при село Чупрене. Проходът при селото - Свети Никола, е по-нисък от Петроханския и по-удобен. Използван е от римляните и от турците, още стои основата на пътя, обяснява той. Но сърбите не искали и да чуят, тъй като оттатък Чупрене имали голяма танкова бригада и не искали да я местят.

Като областен управител е откривал митницата в Брегово, денонощното отваряне на границата при ГКПП "Връшка чука", посрещал е в Монтана одумваните сега икономисти Ран и Ът. През 1992 година станал началник на данъчното управление, а през 1996 година - директор на териториалното управление на Сметната палата. До неотдавна. Оттеглил се с три байпаса, но с много спомени от събития и личности през последните години. Заради дългогодишното си познанство с шефа на БЧК Христо Григоров, който започнал кариерата си като аптекар в монтанското село Говежда, станал активист на Червения кръст. Но това, което му е донесло приятелство с хората на духа, е ловът. 19 години е председател на Ловно-рибарския съюз в Монтана, 12 години - член на националното му ръководство. Заедно е ловувал с Йордан Радичков, Марко Семов, Дико Фучеджиев, Анастас Стоянов. Спомня си, че на ловни излети се е запознавал със сегашните политици Лютви Местан и Димитър Дъбов.

За няколко от случките в своя живот Георги Иванов си спомня с умиление. Едната - по някакъв странен обичай в родното му Горна Лука бил харизан като бебе на Лопушанския манастир. През 1951, когато бил 7-годишен, дядо му Иван трябвало да даде овен на манастира, за да го... откупи. Второта - че едва на 40 г. подкарал автомобил. Понеже нямал помощ от никого на тази възраст успял сам да си събере пари и да си го купи. А за най-радостното събитие в живота му, не се замисля. То безспорно е раждането на правнучката му.

Синята легенда кръстен на дядо си

Треньорът на "Черно море" Георги Иванов не е от тези, които обичат шумотевицата около празника си. Той вдига телефона си единствено за най-близките - роднини и приятели. Останалите, които желаят да му честитят, ще трябва да се задоволят с SMS. "По принцип човек не може да си избере името. Аз обаче съм щастлив, че се казвам Георги. Обичам името си. Кръстен съм на дядо ми, лека му пръст. Имаме такава традиция в семейството ми. Баща ми бе покойник, но синът ми се казва Александър, както него. Ще се радвам, ако един ден се появи нов Георги, живот и здраве", каза за "Стандарт" Гонзо. Като дете не е сравняван с космонавта Георги Иванов. "Не съм имал подобни случки", завърши пловдивчанинът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай