Да пиеш или да не пиеш

Да пиеш или да не пиеш | StandartNews.com

Някои актьори е трябвало сериозно да се почерпят, преди да заснемат култови роли

Нито един учител по драматично изкуство не би препоръчал на актьор да се напие преди снимки. Докато редица от най-великите артисти в света, като например Питър О'Тул, са известни с това, че не спират с твърдото гориво дори на терена пред камерите. Повечето от звездите не биха и помислили да сложат капка алкохол дори преди кадър, в който играят пияни. Алкохолът удря паметта и двигателните умения - а без тях жреците на сцената и крана са изгубени. Понякога обаче има изключения от правилото. Ето ги десетте пияници от киноелита във Фабриката за мечти.

1. Фред Астер - "Холидей Ин", 1942

Според Ава, дъщерята на Фред Астер, баща й, превърнал се в легенда с невероятните си хореографски умения, се подготвил за "пияната" сцена в "Холидей Ин" с два шота бърбън преди първите снимки. Той гълтал пo още един шот преди всеки следващ дубъл. Астер направил седем опита на кадъра, а за филма е използван именно последният, осмият. Супер успокоително е след повече от 70 години човек да види, че Фред Астер е по-добър танцьор на 8 шота, отколкото половината човечеството на трезво. С други думи - не опитвайте неговия номер по сватби и купони.

2. Боб Хоскинс и Джон Легуизамо - "Супербратята Марио", 1993

Джон Легуизамо твърди, че той и Боб Хоскинс бързо осъзнали, че филмът ще се окаже провал и започнали сериозно да пият по време на снимките. В действителност Легуизамо случайно счупил един от пръстите на Хоскинс, докато били заедно пред камерите. Всичко това стана ясно от автобиографията на Легуизамо, излязла едва през 2006-а. "Супер братята Марио" остава като най-лошия филм в кариерата на Боб Хоскинс. Той самият го признава в интервю за "Гардиън". "Съжалявам, че въобще се заех с него", споделя той.

3. Мартин Шийн - "Апокалипсис сега", 1979

В хаотичните шестнайсетмесечни снимки на великия филм на Франсис Форд Копола всеки си е платил цената. Режисьорът обмислял самоубийство и отслабнал с 45 килограма. Главната звезда във филма Мартин Шийн пък получил инфаркт. След целият този стрес нищо чудно, че на снимачната площадка са пиели до откат.
В прочутата начална сцена в хотелската стая, в която капитан Уилард (Шийн) говори спонтанно, големият актьор наистина е натаралянкан до козирката. Копола веднага дал знак на операторите да снимат. Почти голият Шийн чупи огледало, порязва се, омазва се със собствената си кръв, започва да плаче и тръгва да напада Копола, мислейки, че е извън обсега на камерите. Почти всичко от това сюрреалистично, очевидно само за Шийн изживяване, влиза във филма.

4. Били Боб Торнтън - "Лошият Дядо Коледа", 2003

Били Боб Торнтън признава, че често снима пиян и че този филм не е изключение - поне според актьора, който играе зъл, алкохолизиран Дядо Коледа в универсален магазин. Той е изключително наквасен през повечето време. Всъщност много е лудориите в лентата са включени само в DVD версията. Може би заради поведението си, бившият мъж на Анджелина Джоли отпадна от продължението на един от малкото вулгарни филми за Коледа.

5. Нев Кембъл, Денис Ричардс и Мат Дилън - "Лудории", 1998

Трите актриси признават, че за да направят това, което беше наречено "най-великата тройка в историята на киното", е трябвало да се напият с текила. "Лудории" остава известен именно с тази секс сцена. Нев Кембъл не се срамува да сподели, че трите се почерпили сериозно преди снимки. Очевидно питието прави трудните секс сцени възможни.

6. Мила Кунис и Натали Портман - "Черен лебед", 2010

Режисьорът Дарън Аронофски разкрива, че двете актриси е трябвало да изпият бутилка текила, за да успеят да снимат секссцената между тях. Слава Богу, защото тя влезе в списъка с най-ефектните любовни киномоменти между жени. Дори по сценарии двете балерини току-що са се прибрали от нощен клуб. По-късно Кунис отричаше факта с текилата, но пък друг свидетел на снимачната площадка потвърдил пред "Холивуд рипортър", че е вярно. И нищо чудно, като се има предвид пуританския нрав на Портман, която по принцип отказва да се снима в секс сцени.

7. Брад Пит и Едуард Нортън - "Боен клуб", 1999

Филмът е изпълнен с незабравими моменти. Един от най-запомнящите се е, когато Едуард Нортън и Брад Пит, съответно като Разказвача и Тайлър Дърдън, играят голф. Двамата са напълно пияни за тези снимки. Режисьорът Дейвид Финчър хваща двамата да размахват стиковете в почивката - при това на няколко питиета. И дава знак на екипа да старта на екшъна. Веднага се е появил суфльор, който е подавал репликите на Нортън и Пит, защото те са били толкова омотани, за да запомнят думите.

8. Марго Роби - "Вълкът от Уолстрийт", 2013

Марго Роби е начинаеща актриса, когато поема ролята на съпругата на Леонардо Ди Каприо във филма на Мартин Скорсезе "Вълкът от Уолстрийт". Красавицата по-късно призна, че се е чувствала много неудобно по време на секс сцените със страхотния актьор и е удряла по три шота текила, за да успокои нервите си. На екрана наркотиците и алкохолът се леят едва ли не във всяка сцена. Надали обаче екипът се е черпил преди всяко начало на работния ден. Както е известно, Лео не пие и никога не е взимал наркотици. В това отношение си е направо задръстен.

9. Шая Лебьоф - "Беззаконие", 2012

Филмът е нещо като предсказание за това, което ще се случи в живота на Шая. В лентата той изпълнява ролята на търговец на контрабанден алкохол, винаги пиян от нелегалната стока. Шая е бил наквасен много често на снимачната площадка - уж заради ролята. Накрая започнал да дразни колегите с агресивното си поведение. Партньорката му по сюжет Миа Васиковска призна, че дори искала да се откаже от проекта, защото се чувствала некомфортно да работи с пияница.

10. Ана Кендрик - "Приятели по чашка", 2013

Филмът е импровизация от началото до края. Разказва за приятели, които работят в пивоварна. Голяма част от алкохола на снимачната площадка не е истински. В един епизод обаче Ана Кендрик наистина се напива в името на автентичността. Актрисата изглежда също толкова добре колкото и трезва, така че не трябва да се притеснява.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай