CNN рекламира наша гробница

CNN рекламира наша гробница | StandartNews.com

"Александровската гробница е най-известната сред тракийските погребални могили в България. Това е една от античните забележителности, които всеки трябва да види." Това препоръчва сайтът на CNN в статията си "15 древни руини, които навярно не знаете".

Разказът за Александровската гробница е сред още 14 презентации за различни значими, но малко популярни, според автора, световни обекти. Некрополът край Александрово е с датировка IV в. пр. Хр. и е един от най-ярките паметници на тракийската култура. Открита е през 2000 г. от прочутия археолог Георги Китов. Авторът отбелязва и факта, че през 2009 г. до гробницата отвори врати музеен център "Тракийско изкуство в Източните Родопи". За построяването му Япония дари близо 3 милиона долара. Сред най-ярките експонати в музея безспорно са откритите в северната част на Сакар планина 98 златни апликации (4500-4000 г. пр. Хр.). Заедно с накитите от Варненския некропол и огърлицата от Хотница те са най-старото златно съкровище в света. От 2011 г. Александровската гробница е част от Стоте национални туристически обекта на България, а в момента тече процедура за включването ? в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Чрез линковете към публикацията на CNN, официалната страница на Александровската гробница е посетена за няколко месеца от близо 10 000 души, отбеляза шефът на туристическия информационен център в Хасково Красимир Пилев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай