Чужди въздушни патрули могат да пазят небето ни

Чужди въздушни патрули могат да пазят небето ни | StandartNews.com

Охраната на въздушното ни пространство може да става съвместно с чужди сили на НАТО. Възможността е заложена в промените в закона за отбраната и въоръжените сили, които бяха приети на първо четене в парламента. Причината е в състоянието на българските ВСС, което не дава възможност да извършваме "Air Policing". Първото четене на Закона за отбраната и въоръжените сили скара парламентарните групи в НС днес.

За съвместната охрана на небето гласуваха ГЕРБ, РБ, ПФ, ДПС и БДЦ, против се обявиха от БСП, АБВ и "Атака". Червеният депутат Атанас Зафиров избухна от парламентарната трибуна, че с приемането на тези промени сме на път да направим национално предателство.

Според него предлаганите промени противоречали на конституцията, в която се посочва, че териториалната цялост на страната е неприкосновена, а въоръжените сили трябва да бранят този суверенитет. Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов всички правителства работели за съсипване на армията ни. Красимир Велчев от ГЕРБ пък обвини Зафиров в пълна амнезия.

"Съсипахте държавата, съсипахте и авиацията", обърна се той към левицата. В кулоарите на парламента министърът на отбраната Николай Ненчев категорично отхвърли опасенията на опозицията, че може да се стигне до ликвидиране на българската авиация. "Имаме ресурс и възможности сами да продължим да охраняваме въздушното си пространство и към това се стремя. Имаме и наличните ни самолети, които са изправни"" подчерта Ненчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай