Чудо лети към Земята! Има ли опасност

Учените са много обнадеждени

Чудо лети към Земята! Има ли опасност | StandartNews.com

Може да станем свидетели на изключително зрелище в нашето небе.

По-рано тази година астрономите за първи път забелязаха кометата C/2023 A3 и тя изглеждаше като малко, слабо петънце. Но въпреки първоначалния си вид, орбитата на кометата веднага привлече вниманието на учените. Сега кометата лети към Слънцето и Земята и през есента на следващата година може да бъде фантастично небесно зрелище, пише Scientific American.

Според планетарния учен Ариел Грайковски от института SETI, САЩ, тази комета може да се превърне в един от най-ярките обекти на нощното небе. Настоящите оценки предполагат, че това може да е най-ярката комета, която се е доближавала до Земята. Учените смятат, че може да бъде ярка като Венера, която много често е видима с просто око.

"Трябва да внимавате с прогнозите и очакванията. Някои комети също трябваше да бъдат много ярки, но всъщност не бяха. Когато кометата лети по-близо до нас, всичко ще стане ясно", казва Quanzhi Ye от университета в Мериленд, САЩ.

Кометите са буци лед, изхвърлени на ръба на слънчевата система преди милиарди години. По принцип те летят в този регион на космоса и остават невидими за нас. 

Но някои от кометите започват да летят към вътрешната част на Слънчевата система, където се намира Земята. Когато се приближат до

Слънцето, под въздействието на топлината от звездите, кометите започват да отделят част от материята си и се появява светещ облак, наречен кома. 

Газът от топящия се лед също излиза в космоса и образува така наречената кометна опашка, допълва Глас Нюз..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай