Чудо! 70 см сняг затрупа наш град

Една малко равносметка с времето преди няколко години

Чудо! 70 см сняг затрупа наш град | StandartNews.com

Вече не е ясно точно в какви климатични сезони живеем, защото времето е сериозно променено. Ето един пример!

70 сантиметра сняг да натрупа в български град на 25 октомври? Не, не е пожелание, а факт - но през 2014 година.

Дебела снежка покривка паднала в Габрово на този ден през 2014 година. За природното явление припомнят от Меteo Bulgaria. Преспите в областта достигнали дори над метър.

"На този ден преди 9 години в Габровско натрупа 70 сантиметра сняг -  25.10.2014", пишат от Меteo Bulgaria.  Те разпространяват и красиви кадри на снежната приказка.

На тях се виждат коли, затрупани под дебел пласт сняг, бели улици и дървета, скрити от снежинките.

Но бурята донесла и проблеми в областта, показват общински съобщения от въпросния ден.  30 села останали без ток, имало непроходими райони, а стотици били падналите дървета по общинската и републиканска пътна мрежа.

Хората си спомниха за мразовитите дни под публикацията, докато тази есен е далеч- далеч по-топла.

"И на мен ми излезе спомен за голям сняг 2014 година, а днес бях по тениска", пише гражданин.

"Сега се сещам за тоя октомври. Във Варна тогава валя ужасна суграшица и имаше съборени дървета от силния вятър", спомня си Пламена Д.

"И в Русе си спомням, че за Димитровден имаше сняг през 2014 г., а два дена преди това беше 20 градуса", добавя Валенти С. В наши дни времето е далеч по-топло, но въпреки това още преди седмица сняг падна по високите части на страната.

Това стана на фона на летните жеги в почти цялата страна. Дори във Велико Търново температурите преминаха 33 градуса. В други точки на страната бяха забелязани и цъфнали дървета.

Утре преди обяд облачността ще е значителна с валежи от дъжд главно в Южна България. След обяд от запад валежите ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява, но в Източна България ще се задържи значителна, на места с краткотрайни валежи, в отделни райони и ще прегърми. Ще продължи да духа югозападен вятър, ще е до умерен. Остава топло за края на октомври с максимални температури между 21° и 26°, в София - около 22°.
  
 Над планините облачността преди обяд ще е значителна на места с валежи от дъжд. След обяд в масивите от Западна България валежите ще спрат и облачността ще се разкъсва и намалява. Ще духа умерен, по високите и открити части - временно силен запад-югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 17°, на 2000 метра - около 9°, съобщава Глас Нюз.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай