Чудесата на траките в Пловдив след Лувъра

Чудесата на траките в Пловдив след Лувъра | StandartNews.com

Гледаме египетски съкровища от Париж до златото на одрисите

След Лувъра Чудесата на траките най-вероятно ще бъдат изложени под тепетата. Министърът на културата Вежди Рашидов благослови предложението на "Стандарт" изложението "Епопеята на тракийските царе. Археологически открития в България", което три месеца ще бъде пред очите на целия свят в Париж, да гостува на Пловдив. Кметът инж. Иван Тотев първи подкрепи идеята ни и покани изложбата в града, избран за Европейска столица на културата през 2019 г. Така ще може и българите да видят събрани на едно място нашите съкровища, обясни градоначалникът в четвъртък на дискусия на в. "Стандарт". Той се ангажира, ако уникалната експозиция пристигне под тепетата, общината да осигури и плати охраната на безценните предмети.

Имаме нов и модерен музей, изграден по всички съвременни стандарти за европейско хранилище, коментираха и специалистите от археологическия музей в Пловдив, където може да бъде представена "Епопеята на тракийските царе". Още повече, че една трета от предметите, които пътуват с нея за Париж, са от фонда на пловдивския музей.

Именно тук Лувърът праща своя египетска изложба. Египет за първи път ще бъде представен у нас, това е част от партньорството ни с Франция, обясни Рашидов. Френската изложба стартира в началото на юли. На 21 юли пък тракийските съкровища ще бъдат отново в България и ще могат да бъдат изложени заедно с египетската сбирка. Така туристите, които ще дойдат в музея заради гостуването на Лувъра, ще имат уникалния шанс да видят и двете изложби.

В четвъртък министър Вежди Рашидов подкрепи идеята тракийските съкровища да гостуват и в други големи градове в страната.

Куп изненади предвижда още министър Рашидов за Пловдив - европейска столица на културата. Сред тях е мащабна изложба на съкровища и реликви от цяла България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай