Пловдив кани Чудесата на траките след Лувъра

Пловдив кани Чудесата на траките след Лувъра | StandartNews.com

Ще поемем разходите по охраната, каза кметът инж. Иван Тотев

Приветствам идеята на "Стандарт", след като се върне от Лувъра, уникалната тракийска изложба да бъде показана на едно място в България, за да може да бъде видяна от колкото може повече наши сънародници. Това заяви вчера кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. Утре той ще е домакин на специална дискусия за възможностите, които българската изложба в най-известния музей в света дава за развитие на културно-историческия туризъм и музейното дело у нас. "Стандарт" събира на една маса министъра на културата Вежди Рашидов, кметовете, депутати, учени, представители на бизнеса, медиите и неправителствените организации, за да начертае план как страната ни да се възползва най-добре от уникалния шанс да е част от културния календар на Европа.

"Нещо повече - дори съм готов да кажа: Каня изложбата да гостува в Пловдив, след като се завърне от Лувъра", хвърли ръкавицата инж. Тотев. И заяви: "Община Пловдив ще се ангажира и ще поеме разходите по охраната й. Имаме къде да я представим - в нашия Археологически музей, който е модерна и красива нова сграда, отговаряща на всички съвременни изисквания към хранилищата".

Той подчерта, че е горд с факта, че голяма част от експонатите, които участват в изложбата "Епопеята на тракийските царе. Археологически открития в България" са от пловдивския археологически музей.

"Участието на българските съкровища в Лувъра е голяма чест за нас. Това е реклама за страната ни, която не може да се плати с никой бюджет за култура. Два-три са музеите в света и един от тях е Лувърът, в които участието с изложба означава, че минаваш в друга орбита и ние го направихме", заключи инж. Иван Тотев.

Световна премиера за Града на розите

Галина СТОЯНОВА, кмет на Казанлък

Ние, казанлъчани, сме особено доволни, че по време на уникалната изложба на тракийските златни съкровища в "Лувъра" и Градът на розите ще има своята световна премиера в Париж. Специалният ден, посветен на Казанлък, се организира по инициатива на общинското ръководство и българското посолство във френската столица. Освен документалния филм за маслодайната роза и тракийската цивилизация ние ще покажем на нашите френски приятели и на многобройните гости на Париж частица от нашия 100-годишен празник на розата. Те ще видят на живо ритуала "Розобер" с фолклорен концерт на популярни български песни. Розите в кошничките на розоберачките танцьори ще бъдат сухи, на аз съм сигурна, че ароматът на българската роза ще се усети. И в пряк и в преносен смисъл. За Париж ще пътува и делегация от представители на казанлъшкия бизнес, които ще участват в бизнес форума, организиран от "Бизнес Франс" и Министерството на икономиката.

Заедно с уникалните експонати, открити в гробниците край Казанлък, който ще покажем на света, Градът на розите ще има изключителната възможност да се презентира като столица на Долината на розите и тракийските царе.

Враца пази плочка с най-древната писменост

инж. Николай Иванов, кмет на Враца

Туризмът е една от атрактивните страни в живота на Враца. Археологическото откритие на ХХ век - Рогозенското съкровище, чието постоянно местопребиваване е Врачанският исторически музей, нарежда Враца сред най-известните културни центрове в Европа и света.

В трезорите и експозиционните зали на Регионален исторически музей - Враца, гостите от страната и чужбина могат да се запознаят с артефакти от световна величина. Сред тях са уникалният глинен олтар с еленови рога и раннонеолитните погребения "in situ" от Оходен - най-ранната земеделска цивилизация в Европа (VI хил. пр. Хр.). А също така и най-новите археологически сензации - праисторически скелети на повече от 7800 години, оригиналите на първия кивот и уникалната плочка от Градешница с ней-древната писменост, откривана досега в света (V хил. пр. Хр.). Ние пазим златното тракийско съкровище от Могиланската могила - Враца (IV в. пр. Хр.), сребърното тракийско съкровище от Букьовци (IV в. пр. Хр.), позлатеното тракийско съкровище от Галиче (II в. пр. Хр.), единствената в България и втора в света част от богослужебна одежда на св. Константин-Кирил Философ, Черепишкото четвероевангелие и сребърно-златна църковна утвар от ХVI-ХVII в. В РИМ-Враца са съхранени и експонирани над 120 000 движими културни ценности от всички исторически епохи.

Във Враца е и Музеят на файтоните, който няма аналог в България и уникалният и единствен в света "Музей от хартия".
Въпреки че градът ни се намира в Северозапада, най-бедния регион в Европа, ние предоставихме 137 движими културни ценности и артефакти за изложбата в Лувъра. Надяваме се в партньорство с кампанията "Чудесата на България" на в. "Стандарт" и с изложбата в Лувъра да намерим нови възможности за реклама на културно-историческото наследство на Враца.

ЕКСПЕРТИТЕ

Нужна ни е качествена реклама

Проф. Божидар Димитров, директор на НИМ

Пътят към сърцата на туристите се намира с качествена PR агенция

Изложба в Лувъра ще направи името на България изключително популярно. Разбира се, всичко зависи от PR кампанията. Ако обясним, че идвайки в България, туристите ще видят много повече тракийско злато и сребро, че в Париж са само избрани експонати от богатствата на българските музеи, несъмнено всички любители на историята ще намерят време и пари да дойдат в България. И да видят не само музеите, в които се пазят и други тракийски съкровища, но и да посетят местата, откъдето те са извадени. Това са и черноморските градове, и казанлъшката долина, и Пловдив. Така ще бъдат реализирани значителни туристически приходи. Това е начинът. Би трябвало да се наеме една качествена PR агенция и да се намери пътят към сърцата на туристите.

Да защитим българския интерес

Доц. Людмил Вагалински, директор на НАИМ при БАН

Лувърът е най-посещаваният музей в света. Над 9 млн. бяха посетителите миналата година, доста повече от населението на България. И една малка част от тези 9 милиона да пожелаят да видят още подобни хубави находки в България, в българските музеи, би било радост за страната.

Силно се надявам изложбата в Лувъра да докара повече туристи у нас. Националната кампания тече, става все по-активна. Интересно би било как ще успеем от българските музеи да отчетем този ефект, да отбележим, че в следващите 1-2 години има едно сравнително осезаемо подобряване на броя на чуждите туристи в нашите музеи. Бих се радвал, ако успеем. Това ще е ясен знак, че изложбата наистина си е струвала. Защото българската държава се натовари доста финансово, музеите ни се натовариха организационно, поеха доста ангажименти.

Нашата изложба ще допринесе за добрите финансови постъпления в Лувъра и в Париж като цяло. Входът за музея е 12 евро. Въпросът е къде е пресечната точка и къде е българският интерес. Молим се изложбата там да има траен ефект и за броя на чуждите туристи в нашите музеи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай