Лувърът стартира в Пловдив евротурнето си

Лувърът стартира в Пловдив евротурнето си | StandartNews.com

Очаквам 300 000 души да дойдат да видят изложбата

Доц. д-р Костадин Кисьов, директор на Археологически музей - Пловдив

- Доц. Кисьов, ясни ли са вече параметрите на изложбата, с която Лувърът ще гостува в Пловдив?

- В края на миналата седмица получих пълния списък на експонатите, които ще участват в изложбата в нашия музей. Ясно е вече, че тя ще остане в Пловдив от началото на юли до края на септември. Предметите, които Лувърът изпраща, са 21 и са свързани с древния Египет. Всички експонати са от II-I хилядолетие преди Христа. Изложбата на френския национален музей в Пловдив е началото на голямо европейско турне на Лувъра, така че в Пловдив ще бъде премиерата.

- В коя зала ще бъде експозицията?

- Определили сме зала номер 8, която е за гостуващи изложби, като за аранжирането на експонатите очаквам да пристигнат и специалисти от Франция. Когато откриваме изложбата на Лувъра, тук вече ще са се върнали и нашите експонати от "Епопеята на тракийските царе", така че посетителите на музея ще могат да видят и двете изложби.

- Има ли вече интерес към френската изложба?

- Да, вече ми звънят по телефона хора, за да питат кога пристигат експонатите от Лувъра. Интересът е най-вече към мумията, която искахме да дойде. За съжаление обаче се оказа, че френският музей има само една и специалистите са преценили, че има опасност да се повреди при пътуването, затова тя няма да ни гостува. Изпращат ни вместо нея статуята на египетския жрец Накрохем, която е емблематична за Лувъра. Това е гранитна фигура с тегло около 700 килограма и височина 1,5 метра, която стои на входа на зала "Ришельо". Ще има още магически жречески пособия, статуетки на мъжки и женски божества, изображения с погребални сцени и папируси.

- Колко посетители очаквате на изложбата?

- Гостуването на Лувъра в Пловдив съвпада с активния туристически сезон, така че очаквам между двеста и триста хиляди души. Екскурзоводите ни ще бъдат подготвени с лекция на български, английски и френски език, а приходите от билетите ще останат за нашия музей.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай