Чудесата на България влизат в стратегията на туризма

Чудесата на България влизат в стратегията на туризма | StandartNews.com

Димитровград. Чудесата на България ще бъдат включени в стратегията за туризма занапред, заяви по време на дискусията в Димитровград вицепремиерът Даниела Бобева. Тя коментира, че досега ските и морето са били приоритетни за туризма у нас и заради това е време да се обърне повече внимание на културно-историческия туризъм. 

"България има нужда от туристи с широк профил, които да влизат не само в кръчмите, но и в музеите", коментира още вицепремиерът. Като пример за такъв тип туристи тя посочи китайските и като цяло азиатските. Даниела Бобева обяви, че интерес към културния туризъм в България проявяват и от Виетнам. В този смисъл тя посочи, че до края на тази година японски туроператори са заявили желания да проучат възможностите за културен туризъм у нас, а в началото на следващата година се очакват и виетнамски туроператори. 

За да се раздвижи браншът, министър Бобева обеща, че ще се водят разговори за по-голяма гъвкавост относно многократните туристически визи за Русия. В края на следващата седмица тя очаква и резултати от справката, която е поръчала за търсене на потенциални пазари за българския туризъм в ОНД и Азия. Относно електронизирането на визите министър Бобева коментира, че е по-скоро скептично настроена това да се случи скоро у нас.

По време на дискусията представителите от община Хасково, от информационния център и регионалния исторически музей, към който е и прочутата Александровска гробница, повдигнаха въпроса за установяването на собствеността върху терените на някои от паметниците на културата като основен проблем пред общините, заради който те не успяват да се включат в различни проекти. Подобна е ситуацията в с. Александрово. Още преди време с решение на Министерски съвет теренът, на който е построен музеят на тракийското изкуство в Източните Родопи и в който се намира точно копие на гробницата край Александрово, е изваден от горския фонд. Въпреки решението обаче собствеността все още не е на община Хасково. Това е един от основните проблеми, заради които се бавят документите по включването на некропола към паметниците на Световното историческо наследство на ЮНЕСКО. 

Шефът на информационния център в Хасково Красимир Пилев постави пред вицепремиера Даниела Бобева и въпроса за проточването на документите по кандидатстването на исторически паметници пред ЮНЕСКО. Като пример той посочи именно Александровската гробница, която беше открита от покойния проф. Георги Китов. Пилев посочи, че инициативата за включване на такива обекти към ЮНЕСКО трябва да дойде от държавата и тя е в нейни ръце. В отговор на това Даниела Бобева се ангажира да разговаря с министъра на културата Петър Стоянович и съвсем скоро да бъде изготвен списък на всички обекти, които чакат отдавна, и документите им да бъдат подготвени за кандидатстване пред ЮНЕСКО. Списъкът със забавените или непридвижените обекти ще има за цел да се отсеят тези, които имат реален шанс за включване в списъка.

Бобева покани всички археолози на среща-разговор в Министерски съвет, отново с участието на Стоянович, като подчерта: "Длъжници сме на археолозите. Без духовност няма икономика, а духовността е в историята", каза още Бобева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай