Човешки останки на показ в София

Обработените трупове на д-р Фон Хагенс гастролират у нас

Човешки останки на показ в София | StandartNews.com

София. Една от най-популярните и скандални изложби, свързани с човешкото тяло, ще гастролира в София. Става въпрос за гнусна според едни и гениална според други колекция от човешки трупове, които ще видим на третия етаж на ЦУМ в края на април.

Изложбата на д-р Фон Хагенс е гледана повече от 26 милиона души по целия свят. Самият той е анатомът, който открива пластинацията - процес, при който се спира процесът на гниене на мъртвото тяло, а течностите в него се заместват с полимерни химични съединения. Експозицията "Човешкото тяло - визуално и реално" е както научно полезна и анатомично прецизна, така и артистична.

Някои от запазените човешки тела например карат колело, държат баскетболни топки и изобщо се "занимават" с всякакви ежедневни дейности. Посетителите могат да се запознаят с мускулната, скелетната, храносмилателната, репродуктивната, дихателната, отделителната и кръвоносната система, както и с кожата, жлезите, ноктите и косата на човека. Едно от най-бруталните изложения е това с човешките ембриони - повече от десет, застопорили всеки етап от порастването на детето. Хагенс обикновено разполага в изложбата и два бели дроба - единият здрав, а другият с рак; а между тях е поставена стъклен съд, в който хората да си изхвърлят кутиите с цигари. За научно-артистичния проект на ексцентричния германец работят повече от 300 души в пет различни лаборатории от четири страни.

Изложбата на Фон Хагенс, а и самата негова личност почти винаги предизвикват скандали. През 2002-ра ученият прави публична аутопсия в London theatre пред 500 души. Хагенс получава писмо от властите, в което е предупреден, че това е незаконно, а в залата влизат и полицаи, които обаче не посмяват да прекъснат "представлението". После аутопсията е излъчена по британския Канал 4, като ден по-късно в телевизията пристигат 130 протестни писма.

Всяка визита на Хагенс в сравнително вярваща страна също предизвиква яростен отпор. Църквите почти винаги анатемосват немеца и визитите му в различни държави често предизвикват религиозен скандал. Самият Фон Хагенс преди две години обяви, че умира от Паркинсон и е "завещал" на жена си (директор на изложбата и също анатом) следната мисия: да пластинира тялото му и да го остави като експонат сред останалите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай