Чистят мъртвите души от списъците

Чистят мъртвите души от списъците | StandartNews.com

София. Депутатите ще чистят мъртвите души от списъците до март. Това е един от акцентите след съвместната среща на правителството и депутатите от управляващото мнозинство в петък вечерта. Освен че са голям бич за избирателите, несъществуващите бройки на вота помагат за манипулация на резултатите и ни злепоставят пред Европа.

За целта ЕСГРАОН ще трябва ударно да започне от януари да чисти старите списъци, за да може хората, които са починали или отдавна не са български граждани, да отпаднат от следващия вот. От работата на Народното събрание и от правителството зависи дали хората ще повишат доверието си към институциите. Не можем да правим компромиси с изборното законодателство, гражданите искат повече прозрачност. Това е заявила пред участниците в семинара зам.-председателката на парламента Мая Манолова, споделиха пред "Стандарт" депутати от БСП и ДПС. Манолова е подчертала, че наблюдателите от Венецианската комисия са коментирали положително новите правила в Изборния кодекс, изготвени от граждански организации и юристи от БСП.

Зам.-шефката на депутатите е призовала колегите си от ДПС да побързат със своите корекции и предложения, за да може текстовете да се стиковат навреме и кодексът за вота да не се гласува в 12 без 5. Машинното гласуване, преференциалният вот на гражданите и най-вече изчистването на избирателните списъци от мъртви души бяха приоритетите, очертани от Манолова, коментираха неофициално участници в семинара. Следващата седмица в парламента ще бъде представена и българска фирма за машинно гласуване, съобщила пред присъстващите зам.-шефката на депутатите. Става дума за система на СИЕЛА, която работи на почти същия принцип с баркодове на бюлетините и специални номера. Манолова настояла и за включването на активната регистрация за изборите в новия закон.

200 лева глоба, ако не гласуваш

200 лева глоба ще трябва да плати всеки, който реши, че не иска да гласува на избори. Предложението, което ще бъде внесено следващата седмица в парламента, е на депутата от БСП Страхил Ангелов. "Не е задължително гласуване, защото не е такова - можеш да си платиш глобата и да не гласуваш", разясни идеята си той. Според него това ще доведе до изчистване на списъците от "мъртвите души", както и ще намали купуването на гласове. Парите ще отиват в общинските бюджети. На хората, които не са гласували, ще им бъде даден срок, в който да докажат уважителна причина. За тези, които не харесват нито една партия, остава вариантът да пуснат празна бюлетина, обясни соцдепутатът. Глобата няма да важи за пенсионери, гласи още предложението на Ангелов. Той заяви още, че няма нищо недемократично във въвеждането на тази практика, като посочи, че подобни глоби има и в Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай