Чистачките в БАН взимат колкото учените

Чистачките в БАН взимат колкото учените | StandartNews.com

От догодина обслужващия персонал в БАН ще получава колкото голяма част от учените. Така заплатите на чистачките и асистентите с висше образование и специализации се изравняват, съобщи Би Ти Ви.

Андон Костов е астроном и работи от 11 години в Института по астрономия към БАН. С увеличението на минималната работна заплата от догодина с 420 лева, той ще получава колкото хигиенистките в Института.

„Начинът да се оправят нещата е държавата да започне да си изпълнява задълженията. Тоест, да започне да оценява специалистите, в които тя е инвестирала", твърди Андон. Той ни показва фиша със заплатата си, която нетно е 375 лева и 76 стотинки.

В положението на Андон са стотици негови колеги от всички институти в Академията. Нужни са 12 милиона лева за заплати на учените след бюджетните съкращения. „Ако няма промени в близко бъдеще в това отношение, постепенно науката в нашата страна ще изчезне", каза проф. д-р Таню Бонев.

Председателят на БАН заяви, че и в момента се водят преговори с Министерството на финансите и Министерството на образованието и науката, за да бъдат осигурени необходимите средства.

„Един хигиенист и един научен работник с висше образование - разликата е 30 лева. Което вече води до една абсолютна ерозия в структурите на Академията на науките", каза академик Стефан Воденичаров.

По думите му на много от разумните хора в парламента им е ясно, че това не е добре пресметната крачка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай