ЧЕЗ обезопасява щъркелови гнезда в страната

ЧЕЗ обезопасява щъркелови гнезда в страната | StandartNews.com

София. 106 метални платформи за обезопасяване на щъркелови гнезда върху електрически стълбове са монтирали служители на ЧЕЗ в страната. Това съобщиха от пресцентъра на компанията.


Електрическите стълбове се намират Западна България. От пресцентъра на дружеството обясняват, че през 2013 г. са изолирали 21 стълба в района на село Долно Озирово, община Вършец.

 

Платформите се изграждат за опазване на биологичното разнообразие и живота на белия щъркел и белоглавия лешояд. По този начин се цели и избягването на евентуални пожари по електроразпределителната мрежа.

 

ЧЕЗ се грижи за опазването на живота на птиците чрез финансиране на изработка и монтиране на нови изкуствени платформи за повдигане на щъркеловите гнезда, които се намират върху електрически стълбове, пишат още от дружеството. На територията на Западна България по този начин са обезопасени 189 гнезда до момента.

 

Под постоянно наблюдение са други 800 гнезда на щъркели. Монтирани са и 63 броя изолационни покрития за птици по трасе в близост до адаптационна клетка на белоглав лешояд във Врачанския Балкан.

 

Обезопасяването на щъркеловите гнезда е осъществено по проект на ЧЕЗ за опазване на околната среда и биологичното разнообразие, уточняват от дружеството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай