Черешите - вдъхновение на Сезан и Майстора

Черешите - вдъхновение на Сезан и Майстора  | StandartNews.com

Дъждовният финал на април и намръщеният старт на май удариха реколтата от черешите. Първите плодове по пазарите освен че са по-дребни и "воднисти", са и доста солени - откъм цена. Докато чакаме да поевтинеят, ще ви разкажем няколко интересни факта за черешите, които освен в кухнята са вдъхновение в изкуството и популярни в спорта.

Най-известната сцена в киното

Или най-провокативното хапване на череши - който е гледал сериала "Туин Пийкс", няма как да забрави сцената, в която Одри Хорн (Шерелин Фен) връзва на фльонга с език дръжката, докато е на интервю за работа в... публичен дом. Всъщност в случая специалното умение, показано в седми епизод, е само филмов трик. Колежката й Медхен Еймик обаче наистина го владее и го демонстрира по време на интервюта. Самата сцена е вдъхновена от истинска случка от живота на сценариста на конкретната серия Харли Пейтън. По време на обяд с приятели една от гостенките му изумява всички, след като успява с език да направи панделка от дръжка. Той веднага вкарва провокацията в сюжета и прави фурор със сцената. За ентусиастите има дори сайтове с подробна информация за техниката на връзване. В интерес на истината черешите играят сериозна роля в сериала. Главният герой агент Купър (Кайл Маклоклан) си поръчваше кафе и парче черешов пай всеки път когато отиваше в градската закусвалня. Сериалът на Дейвид Линч се завръща, така че можем да очакваме още истории с череши.

Вдъхновение на Сезан и Майстора

В картината на Сезан "Натюрморт с череши и праскови" сякаш са набрани плодовете от песента "Две праскови посях и две череши", която е по текст на Петър Василев. Е, френският художник я е нарисувал близо век преди Диана Експрес да изпеят култовия хит. В "Градината на земните наслади" на Йеронимус Бош плодът е "черешката" на сюжета. Владимир Димитров - Майстора рисува момата на фона на узрелите череши. "Искам да направя с теб това, което прави пролетта с черешите", откровен е чилийският поет Пабло Неруда.

Отборът от Борнемут

"Черешките" от Борнемут за първи път влязоха в Английската висша лига през този сезон и макар и с класиране във втората десетка, ще останат в първенството и следващия сезон. Отборът е основан през 1899 г. и в момента цената на играчите му е едва 88 млн. евро. По този показател са бедняци - само Съдърланд в Премиершип след тях. Има две легенди как "Борнемут" получава своя вкусен прякор. Едната идва от червено-черните екипи, с които играят футболистите. Другата е по-реалистична - заради черешовите насаждения, които ограждали клубния стадион. Въпреки че дебютира при големите едва през 2015 г., "Борнемут" се гордее с победата си над Манчестър Юнайтед в сезон 1983/1984. Тогава и печели Трофея на Футболната лига. Треньор по това време е бившият английски футболист Хари Реднап, който е чичо на бившия играч на "Челси" Франк Лампард.

Кока-кола с вкус на...

Ако не харесвате традиционния вкус на кока-кола, може да опитате варианта с череши. Всъщност, продуктът е на пазара официално от 1985 г., а преди това е предлаган като микс от оригиналната кола с черешов сироп. Това е третата лансирана разновидност на напитката след класическата и диетичната. И първата с добавен аромат. Едва по-късно компанията пуска и други видове - с ванилия, лимон, портокал и т.н. В редизайна на бутилките с черешовата кола участва рапърът Jay Z, като той е и рекламно лице на напитката.

И щипка Мерилин за финал

Бялата рокля с черешки е една от най-емблематичните върху незабравимата Мерилин Монро. Красавицата я носи в драмата от 1960 г. "Непригодните" - последния й филм с Кларк Гейбъл. Сценарият е на съпругът й по това време Артър Милър, а сюжетът разказва за наскоро разведена жена и живота й с двама каубои в пустинята на Западна Невада. Според легенди от Холивуд, в последния снимачен ден на филма Гейбъл възкликнал : "Господи Иисусе! Щастлив съм, че всичко най-после свърши. Монро ме доведе до сърдечен пристъп". Ден по-късно 59-годишната звезда получава инфаркт на миокарда и след седмица умира. Блондинката преживява тежко смъртта на своя кумир, а в същото време е обвинена от съпругата му, че с поведението си по време на снимките е допринесла за фаталния му край. Отгоре на всичко, на 21 януари 1961 г., седмица преди премиерата на "Непригодните", Мерилин се развежда с Милър, който е третият й съпруг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай