Чаша липов чай сваля кръвното

Напитката има успокояващи свойства

Чаша липов чай сваля кръвното | StandartNews.com

Чаят от липа се радва на популярност, поради своите мощни успокояващи свойства от стотици години. Той се прави от цветовете на дърво със същото име. Среща се най-вече в умерения климатичен пояс – в Северна Америка, Европа и Азия. Липовият чай се използва и в българската народна медицина, като най-известните ползи от него са намаляването на високо кръвно налягане, успокояването на стрес и тревожност, както и баланса на стомашно-чревния тракт и храносмилането.

От какво точно се състоят ползите на липови чай и цвят, и кои са съставките в него, които го правят толкова полезен?

Чаят от липа ви помага да се отпуснете и релаксирате. Ако имате проблеми със съня или заспивате трудно, то една чаша от него вечер определено може да ви се отрази добре. Дори и някои учени са съгласни с твърденията, че помага действа успокояващо на нервите. Особено силна е Сребролистната липа, която е по-често срещана в Южна Европа и Балканите. Учените смятат, че в цвета на този вид липа е габа-аминомаслена киселина, пише Нова. Именно тя намалява възбудимостта и реакциите на човешката нервна система. Любопитен факт за представител на сребролистната липа е 500-годишното вековно дърво в Яш, Румъния. То е известно в страна и благодарение на най-известния и обичан поет Михай Еминеску, който пише своите стихове под него.

Липата е богата на много полезни витамини и минерали. Смята се, че някои от растителните компоненти в чая от липа, като тилирозид, рутозид и хлорогенова киселина, понижават кръвното налягане. Освен това тя е и богата на и на антиоксиданти, които се борят с вредните свободни радикали. Чрез опит с мишки учени доказват, че елемент с името тилирозид, успява да възстанови калциевият баланс в сърдечно-съдовата система. А именно той е важен за равномерния пулс и балансираното кръвно налягане. В комбинация с успокояващите му свойства, това е една от главните причини, поради които хората смятат, че липовият чай помага при високо кръвно налягане. А ако не харесвате липовият чай, може да разгледате алтернативни решения, които съдържат екстракт от липа.

Като всяка гореща напитка, липовият чай доставя нежна топлина и хидратация на тялото. И двете успокояват храносмилателния тракт, понеже топлата вода може да помогне на храната да се придвижва през червата. Тилирозидът е добър антиоксидант, който има противовъзпалителни и антибаткериали свойства. Това е една от основните причини, поради които липовият чай би могъл да успокои стомашния дискомфорт. Други подобни билкови чайове, които влияят добре на стомаха, са джиндифиловия и ментовия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай