Час по героизъм пред паметника на Апостола

Час по героизъм пред паметника на Апостола | StandartNews.com

Чакаха с часове да почетат паметта му, раздават награди Лъвски скок

Уроци по героизъм пред паметниците на Левски в цялата страна слушаха вчера децата от своите преподаватели и родители. Те търпеливо чакаха реда си, за да се поклонят пред Апостола. Със сълзи на очи и ръка на сърцето малчуганите попиваха разказите за неговите подвизи. В столицата честванията на 143 години от обесването на Левски минаха при засилени мерки за сигурност. Всеки дошъл да се поклони пред паметника минаваше на проверка през метален детектор. "Чистата и свята Република трябва да се отстоява ежедневно, както демокрацията", каза в словото си президентът Росен Плевнелиев. "Няма стихия, която да попречи на 19 февруари народът да се преклони пред святото дело на Апостола на свободата", допълни той. По време на речта му се чуха освирквания. "България днес отдава почит на един от най-великите си герои. Нека помним историята си, с нейните възходи и падения, нека се учим от грешките си и се гордеем с успехите си. А те винаги са идвали, когато сме били единни!", написа във Фейсбук еврокомисар Кристалина Георгиева.

Кметовете също почетоха паметта на Апостола. "Поклон пред Учителя, който ни учи да сме българи. Поклон пред Човека и неговата скромност, пред Героя и неговото безстрашие. Поклон пред святото дело и величието на Апостола на България", каза столичният градоначалник Йорданка Фандъкова на церемонията пред паметника в София.

Управникът на Видин Огнян Ценков пък награди десетокласника Николай Огнянов от природо-математическата гимназия в града, скочил 3,14 м от място в състезанието "Лъвски скок". Грамоти получиха и останалите 9 ученици, участвали в надскачането в памет на Васил Левски. Кметът на Перник Вяра Церовска се включи в инициативата на шестокласници от училище "Св. Иван Рилски" в навечерието на годишнината от гибелта на Левски да напишат свои патриотични тетрадки със стихове за Апостола. Като всеки от учениците тя е получила тетрадка със своето име и също е преписала в нея част от стиховете, които децата преписваха в седмицата преди важната дата.

Скъсаха плакати с лика му в Босилеград

Плакати на Апостола на няколко от най-атрактивните места по централните улици в Босилеград са били изпокъсани през нощта на четвъртък срещу петък. Това съобщиха вчера от организацията на Демократичния съюз на българите и от Културно-инфрмационния център на българите. Техен екип е поръчал и разлепил плакатите преди дни. От центъра подали сигнал до полицията и общината, започнало е разследване, взети са отпечатъци по витрините, направени са снимки на скъсани плакати, каза поетът Радко Тоенчов.

Показват косите му в парламента

Ден на отворени врати ще има утре в парламента по повод 143 години от обесването на Васил Левски, отбелязването на 140 години от Априлското въстание и от гибелта на Христо Ботев. Председателят на НС Цецка Цачева ще посрещне първите посетители в Северното фоайе. Сред тях ще бъдат ученици от клубовете "Млад възрожденец" от София, които ще бъдат специални гости на законодателната институция. В Деня на отворени врати гостите на парламента ще могат да разгледат изложбата "Безсмъртието на българския дух", посветена на годишнината от Априлското въстание и смъртта на Христо Ботев, както и на живота и делото на Васил Левски. Сред експонатите са косите, орарът, камата и писма на Васил Левски, часовникът, оригинални фотографии и прощалното писмо на Христо Ботев до семейството му, печати и устав на БРЦК, знамето на Хвърковатата чета.

В пленарната зала на Народното събрание ще бъде излъчван документалният филм "Щрихи от първия български парламент".

Подаряваме Тефтерчето му на училищните библиотеки

Тефтерчето на Васил Левски ще подари на училищните библиотеки в. "Стандарт". Ден преди годишнината от гибелта на Апостола любимият ежедневник подари на читателите си Тефтерчето на Левски. Сега, дни преди националния празник - 3 март, в. "Стандарт" ще подари светинята и на училищните библиотеки.

"Жестът към децата на България е голям, поздравявам ви, защото това е патриотична кауза", откликнаха директори на училища. В редакцията ни бяха получени и стотици благодарствени писма за жеста от читателите ни. "Успяхте отново да ни накарате да се гордеем, че сме българи", написаха ни читатели.

IN MEMORIAM

Отиде си актьор, изиграл Дякона

В деня на почит към паметта на Левски почина актьорът Илия Добрев, съобщиха от Съюза на артистите в България.
Той е роден на 10 февруари 1942 година в град Хасково. Завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1967 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев и Методи Андонов.

Сред най-известните му роли са тази на Васил Левски във филма Демонът на империята (1971) и тази на Митю в популярната постановка "Криворазбраната цивилизация" (1974) на Българската национална телевизия по класическата пиеса на Добри Войников.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай