Бялата лястовица предизвиква поети

Бялата лястовица предизвиква поети | StandartNews.com

Кампания "Непознатият Йовков" започва Българският медиен съюз съвместно с Министерството на културата и ДА "Архиви" по повод Деня на народните будители и 9 ноември - деня, в който се навършват 133 години от рождението на великия български писател. Следващата събота трите институции даряват на къщата музей на Йовков в с. Жеравна документи от личния му архив, сред които и кръщелното му свидетелство. Целта на кампанията е да възроди посланията на големия български писател, да популяризира творчеството и делото му. До края на годината ще бъдат организирани изложба и открити уроци за ученици.

София. Вестник "Стандарт" хвърля ръкавица на пишещите братя. В дните, когато честваме 133 години от рождението на великия български разказвач Йордан Йовков, каним младите поети на България да участват в нашия нов конкурс под наслов "Бялата лястовица". Необичайното в него е, че задаваме първия стих. Припомняме, че така се е родило и гениалното стихотворение на Франсоа Вийон "До извора от жажда аз умирам". Стихотворенията трябва да започват със стиха:

"Надеждата е лястовица бяла..."

Емблематичният Йовков разказ "По жицата" е роден от вестникарска дописка. И се е превърнал в един от бисерите на българската литература. Нашият конкурс ви дава шанс да изваете по тази тема и поетичен шедьовър.

В конкурса имат право на участие автори не по-възрастни от 30 години. Наточете перата, поети! Наближава Коледа! Има и награди. Първа - 1000 лв. Втора - 500 лв. Две трети - по 300 лв. Най-сполучливите творби ще бъдат също публикувани в "Стандарт".

Краен срок - 1 декември 2013 г.

Очакваме творбите ви на адреса на редакцията София, улица "Мизия" 23, и на имейл [email protected]

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай