Бутат 80 къщи във Варна

Заради укрепване на деретата убийци

Бутат 80 къщи във Варна | StandartNews.com

Строят нови канали и 7 моста, правят молебен за оцелелите на Света Неделя

Варна. 80 къщи ще трябва да бъдат бутнати, за да не се повтори трагедията във варненския квартал "Аспарухово". Започва пълен рестарт на деретата убийци на 13 души след невиждания потоп от миналия петък, съобщиха за "Стандарт" отлично осведомени източници от общината в морската столица. Двете дерета, по които водната стена помете всичко по пътя си, ще бъдат изцяло реконструирани. За целта в четвъртък следобед в "Аспарухово" пристигнаха експерти, които ще направят нови огледи, оценки и ще дадат нови инженерни решения. Според идеите на общинските специалисти в дерето покрай ул. "Горна студена" ще бъде изграден бетонен канал с размери 5 метра широчина и 2 метра височина. Той ще върви близо 2 километра от началото на дерето до булевард "Народни будители".

"Надолу към морето вече има изграден канал под земята, който обаче е затапен от двете страни и в момента не функционира", обясниха експертите. Каналът ще бъде отворен отгоре, за да може да бъде редовно почистван. Това налага обаче всички незаконни постройки в дерето да бъдат премахнати. "Звучи абсурдно, но ако трябва да търсим нещо позитивно в потопа е възможността да съборим цялото незаконно строителство и да изградим модерна инфраструктура", казват експертите.

За целта за премахване са нарочени над 80 къщи. Част от тях са засегнати от започналите свлачища след наводнението. Планираната цена на съоръжението е около 2,5 млн. лв.

В другото дере покрай ул. "Моряшка" също ще започне ново строителство. Първото съоръжение, което ще остане в историята, е скандалната дига с 4 отточни тръби в нея. Съоръжението не е било правилно оразмерено, както писа вече "Стандарт". На мястото му ще бъде построен мост с широчина над 5 метра и височина около 5 метра. "Още 6 моста планираме да се изградят в канала по протежението му до морето. Те ще струват между 1,5 и 2 млн.", изчисляват от варненската община.

Наводнението е причинило щети само на пътищата в "Аспарухово" за 2 343 400 лв., сочат съвсем пресни изчисления. За да оценят пораженията следобед дойдоха и представители на Агенция "Пътна инфраструктура", които започнаха да оглеждат нуждата от нови настилки, тротоари и бордюри.

Идната седмица - на 7 юли, на Света Неделя, ще има литургия, литийно шествие и молебен за оцелелите и живите, съобщи отец Добромир от храма "Св. Цар Борис" в "Аспарухово". Важно е освен за битовизмите да помислим и за духовното, да върнем вярата на пострадалите, допълни свещеникът. Литургията ще бъде отслужена от Варненския и Великопреславския митрополит Йоан, който ще води и литийното шествие. А тази събота владиката лично ще раздава помощи, храна и материали на пострадалите домакинства. Храмът "Св. Цар Борис" е отворен почти нонстоп, защото миряни непрекъснато влизат в него, палят свещи и се молят бедствието повече никога да не се повтаря.

Надянаха шапки на ГЕРБ на сирийските доброволци

Ентусиазиран активист на ГЕРБ надяна рано сутринта шапки с логото на партията на 18-те сирийски бежанци от лагера в Харманли, които пристигнаха във Варна, за да помагат за разчистването на "Аспарухово". "Хубаво, че се е сетил, за да не слънчасат главите на чужденците доброволци, но покрай тях иска май да прави политическа агитация, защото всички камери ще ги снимат", коментираха хората в бедстващия квартал. Само един от групата на сирийците си остана със собствената шапка. "Не се занимавам с партии и политика, нито в родината си, нито тук", обясни на добър български чужденецът. Оказа се, че е лекар, завършил е Медицинския университет в София и е бил в България близо 10 години от 1975 до 1985 г. Категорично отказва да каже името си, страхува се за семейството си, което е останало в Сирия.

Положението в "Аспарухово" не е като след война, но е бедствено, природата удари тези мирни хора, коментира сириецът, който захвърли слушалката, за да грабне лопата и да помогне на пострадалите. За него България е била винаги гостоприемна, слънчева и хубава, а хората й добри.

Чужденците са настанени в почивна база "Черноморец". На обяд ги нахраниха с по два сандвича, вода на корем и са много доволни. Тръгват си обратно за Харманли в събота.

Опасен прах във въздуха на Варна

След водния ад ново бедствие застигна хората във варненския квартал "Аспарухово". Прахът във въздуха е два пъти и половина над нормата. Първите данни от мобилната автоматична станция на ул. "Народни будители" показват съдържание на фини прахови частици в атмосферния въздух 121 хg/м3 при норма 50 хg/м3, съобщиха от РИОСВ-Варна. Запрашаването се образува от изсъхването на калните наноси. Замърсяването на въздуха в приземния слой е вторично от движението на коли и почистваща техника.

Заради праха от четвъртък започна ръчно миене на почистените от наноси улици. Зоните, в които доброволците работят, пък се оросяват.

Слагат пагони на доброволците

Пагони за всички доброволчески структури. Това е записано като предложение за промените в Наредбата за дейността на доброволческите формирования, пусната за обсъждане в сайта strategy.bg. Според документа ще има три вида отличителни знаци за желаещите да помагат при бедствия. Те са пагони тип "тунел" и показват притежаваната от доброволеца категория. Знаците се изработват от плат и са с размери 85x50 мм, в черен цвят. По ширината на пагона са бродирани или щамповани една, две или три плътни успоредни сиви ивици, съобразно притежаваната категория.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай