Бутат 400 незаконни къщи край дере

Бутат 400 незаконни къщи край дере | StandartNews.com

Децата слагам на багера, заплаши майка на 8 хлапета

Варна. Децата слагам на багера, няма да съборите къщата. Това крещеше майка на 8 хлапета в ромската махала на варненския квартал "Максуда".

Общинари от районното кметство "Младост" и полицаи връчиха вчера сутринта заповеди за доброволно събаряне на 54 незаконни къщи и бараки. Повечето са разположени край голямото дере до улица "Георги Пеячевич", като семействата имат двуседмичен срок да ги съборят.

След като изтече, общината започва принудително премахване. Общо около 400 са незаконните обекти, посочи районният кмет Христо Христов. "Преписките вървят от две години, трудно е да се издирят собствениците", обясни той. Предприетите действия имат връзка с голямото бедствие в "Аспарухово".

Рисковете в "Максуда" също са свързани с деретата. На територията на район "Младост" те са общо три. "Шест деца имам, ще ги дам на Агенцията по закрила на детето", обърна се към кмета подпийнал ром при получаване на заповедта.

Строили без разрешение в "Аспарухово"

40 къщи в дерето на "Аспарухово" са незаконни, установи проверка на Строителен контрол за Североизточен район. Те са извън регулационния план на "Аспарухово" до улица "Моряшка" и "Св. св. Кирил и Методий". 40-те поземлени имота, застроени по границата на дерето, са общинска собственост и са дадени за ползване на хора като обезщетение заради строителството на язовир "Цонево" през 70-те. Направена е проверка на 10 имота, разположени на двете улици, дали най-много жертви от потопа - "Горна студена" и "Гривица". Според регулационния план територията между тях е предвидена за озеленяване. За построените къщи няма издадени разрешения за строеж. Кметът на "Аспарухово" е издал заповед за премахването им.

Докараха 8 фургона за "Аспарухово"

Първите 8 фургона за хората в "Аспарухово", пристигнаха във Варна. Те са вече на терен в поделение "Сокол". Осигурени от Гражданска защита, временните жилища са оборудвани, като предстои осигуряването им с ток и вода. Очаква се да пристигнат още 12 фургона, които ще бъдат разположени на същото място. От Градски транспорт-Варна съобщават, че в "Аспарухово" към момента са съсредоточени само екологични автобуси и тролейбуси. Новите хибридни тролейбуси са с възможност за придвижване и с дизелово гориво, което гарантира тяхната автономност при прекъсната контактна мрежа.

Изпускат язовири

Предписание за контролирано изпускане на язовири е било дадено от екоминистерството в четвъртък. Това съобщи министър Станислав Анастасов по БНР вчера. Така ще сме подготвени да посрещнем поредната вълна от валежи, обясни екоминистърът и посочи, че "плановете за управление при риск от наводнение все още не са готови и това е един от приоритетите, по които се работи ускорено".

Газови котлони за Килифарево

20 комплекта газови котлони, дарени от военно-ремонтен завод "Терем" във Велико Търново, получиха пострадали от наводнението домакинства в Килифарево. След изготвен в кметството списък с най-нуждаещите се дарението е било раздадено от къща на къща. Освен котлони, хората са получили минерална вода, а семействата с малки деца - и памперси.

Военни работят без почивка в Добрич

Военни помагат в Добрич, съобщи областният управител Недко Марчев. Подкрепата е от военно поделение в Шумен. В града са пристигнали 45 души с техника. Те са участвали и в разчистването от наводнението в Бисер. Хората с пагони ще бъдат няколко дни в града, като ще работят и в събота и неделя. Искането за помощ е било отправено от областния управител, тъй като доброволците намалели, каза още Марчев. Обсъждат се различни варианти за настаняване на останалите без жилища хора освен в общински квартири и общежития, но се изчаква становището на Кризисния щаб в Добрич. По данни до обяд в петък 20 къщи са за събаряне, пропадналите за разчистване са 16 на брой и едва 5 от огледаните къщи стават за укрепване.

200 кубика скали на пътя

Огромно свлачище се е активизирало след поройните дъждове в близост до Юговското ханче, което се намира на пътя Бачково - Смолян. Скална маса, пръст и цели дървета са се изсипали върху платното рано сутринта в петък. Стогодишен бор около 9.30 сутринта още преграждаше шосето и от двете страни се бяха образували колони от автомобили. По данни на КАТ над 100 автомобила са висели часове на пътя, докато спецекипи разчистваха мястото.

От ГЕРБ не са давали шапки

Шапките на ПП ГЕРБ, които са носили доброволци в кв. "Аспарухово", не са предоставени от областната партийна организация. ПП ГЕРБ-Варна категорично се разграничава от тези действия и определя като грозна провокация раздаването на каквито и да било партийни рекламни материали в бедстващия район. ПП ГЕРБ-Варна, както и други областни структури на партията оказват съдействие за възстановяването на "Аспарухово", но умишлено не го афишират, за да не се политизира трагедията.

Ректори плашат с фалит на вузове

Всички държавни университети да получат компенсация от държавата в общ размер от 22 млн. лв., ако се приеме намаляване на семестриалните такси с 30%. Това поискаха ректори, синдикати и представители на държавните висши училища от цялата страна. Според тях предложените промени в Закона за висшето образование за намаляване на студентските такси ощетяват бюджетите на вузовете с над 1 до 3 млн.лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай