Бурката скрива всичко от жената

Бурката скрива всичко от жената | StandartNews.com

Покривалата са смятани за символ на вярата и знак за скромност

Носят я предимно в Афганистан, в Иран ходят с открито лице

Преди броени дни кметът на Пазарджик Тодор Попов предложи жени с бурка да не могат да влизат в държавни и общински институции, а при нарушение глобата да е 500 лева. Бурки ли обаче носят пазарджишките мюсюлманки? По-точно е да се каже, че те носят никаб, тъй като очите им се виждат. Не е лесно обаче за човек да се оправи в многото разновидности от покривала, с които мюсюлманките по цял свят се забулват. Някои покриват само главата и косите си, други крият лицата си, а в най-радикалния случай с бурката - дори очите им не се виждат. Покривалата са смятани за знак на скромност и символ на вярата. Различават се и по региони. Много от тях са възникнали още в доислямската епоха. В западните страни това обикновено е квадратна кърпа, покриваща главата и шията, но оставяща лицето открито. Предлагаме ви "наръчник", описващ различните видове покривала:

Хиджаб

При хиджаба жените покриват главата и врата, но лицето им е открито. Тази дума се използва като обобщаваща за дамите, които са забулени. Има различни разновидности и цветове на хиджаба.

Никаб

Никабът е було за лице, при което обаче очите са открити. Възможно е да има допълнително, второ було, предназначено за очите. Среща се най-често в страни като Саудитска Арабия.

Бурка

Бурката е най-радикалният начин на покриване сред мюсюлманките. Той представлява цялостно покривало, което скрива лицето и тялото, има и мрежа за очите. Характерна е за Афганистан.

Амира

Амира е було от две части: покриваща шапка, обикновено от коприна или полиестер, и шал, който върви в комплект с нея.

Химар

Химарът е дълга кърпа, закриваща косите, шията, раменете и спускаща се почти до талията. Лицето остава незакрито.

Шейла

Шейлата се среща се в Пакистан. Там жените обикновено носят дълги кърпи с правоъгълна форма.

Чадор

Чадор обикновено се носи от жените в Иран, когато излизат от дома си. Той покрива цялото тяло, но оставя лицето открито.

Забранени са в Египет и във Франция

В много западни страни обществеността има резерви към носенето на мюсюлмански покривала. Особени притеснения предизвикват бурката и никабът. В част от европейските страни тези две покривала за забранени. Франция бе първата държава на Стария континент, която наложи подобно ограничение на обществени места. Забраната, предизвикала немалко полемики, влезе в сила през април 2011 г. Оттогава е забранено на мюсюлманките да излизат от дома си с покрити лица. Ако нарушат забраната и се появят така на обществени места, те са заплашени от глоба. Ако пък някой принуди жена да се забулва, санкцията е 30 000 евро и година затвор. През юли 2014 г. Европейският съд за правата на човека потвърди забраната. Белгия, от своя страна, стана втората европейска държава след Франция, която въведе подобна забрана за бурки и никаби. Жените, които все пак решат да покрият лицата си на обществени места като улицата и парковете, са глобявани и ги заплашва до 7 дни затвор. Забраната влезе в сила през юли 2011 г. Миналата година пък Холандия одобри плана за забрана на пълното закриване на лицето в правителствени сгради, училища, болници и градския транспорт. Забраната не поставя изцяло извън закона забулването на публични места, но то е забранено в "особени ситуации, когато е важно лицата на хората да се виждат".

Египет също написа закон, забраняващ никаба и бурката на обществени места и правителствени институции. До създаването на този закон се стигна, след като Университетът в Кайро забрани на преподавателите си да носят никаб в аудиториите, защото това пречи на комуникацията със студентите.

Мнозинството от избирателите в швейцарския кантон Тичино също гласуваха за забрана на забулването на обществени места. Мюсюлманките, които не спазват забраната, отнасяща се до магазини, ресторанти и обществени институции, са заплашени с близо 7000 евро глоба. Ломбардия, която е най-богатият регион в Италия, одобри забрана на бурката в болници и сгради на местната власт. Това стана през декември 2015 г. Така Ломбардия се превърна в първата италианска област, която постави извън закона забулването на мюсюлманките. Съществуващото законодателство също така забранява дрехите и маските, които затрудняват разпознаването на личността на публични места.

След два самоубийствени атентата през юни 2015 г. Чад също забрани пълното закриване на лицето. Подобни забрани съществуват в отделни части на Камерун и Нигер, както и в Габон.

"Маркс & Спенсър" създадоха буркини
Близкият изток вдъхнови и "Долче & Габана"

Въпреки дебата, който предизвиква облеклото на мюсюлманските жени, големи модни марки не се колебаят да обърнат внимание на тази все още незавоювана територия. "Маркс енд Спенсър" например създадоха буркини (от бурка и бикини - бел.ред.) - бански костюм за мюсюлманки. Те покриват изцяло тялото и главата на жената с изключение на лицето, ръцете от китките надолу и стъпалата. Те вече ще се продават и във Великобритания за нуждите на дамите, изповядващи исляма. От 3 г. компанията доставя артикула в Дубай и Либия, но сега го лансира и на британска земя. Според "Маркс енд Спенсър" буркините са направени така, че с тях да може да плува. Има и дами, които ги харесват не заради религията, а защото пазят тялото от опасните слънчеви лъчи. Марката включи буркините в лятната си колекция, което пък предизвика дебат за мюсюлманската мода в Европа. Все повече компании се опитват да се възползват от повишеното търсене на дрехи, съобразени с мюсюлманската вяра. Бизнесът си е бизнес, смятат в модния бранш. Още една британска марка, "Хаус оф Фрейзър", също представи модна линия буркини. От компанията рекламират продукта си като "целящ да насърчи жените да се чувстват удобно и стилно, когато спортуват, както и предоставящ допълнителна защита от слънцето". През януари 2016 г. италианската марка за луксозни стоки "Долче & Габана" за първи път пуснаха колекция от хиджаби и абая. Новата модна линия се казва "Колекция Абая: Привлекателният Близък изток". От "Долче & Габана" обясняват, че целта на колекцията е да бъде "блян насред пустинните дюни и небето на Близкия изток: Очарователна история за грацията и красотата на удивителните арабски жени".

През септември 2015 г. "H&M" за първи път използва в своя реклама мюсюлмански модел с хиджаб. Родената в Лондон Марая Идриси от майка пакистанка и баща мароканец коментира, че не знае защо нейното участие в рекламата е предизвикало толкова интерес. През юни 2015 г. "Зара" пусна специална модна колекция за Рамадан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай