bTV с нов съюзник във войната с Чинията

Подценяването на тв съдържанието ощетява зрителите, обяви АБРО

bTV с нов съюзник във войната с Чинията | StandartNews.com

София. Сериозен съюзник във войната срещу "Булсатком" получи bTV. В подкрепа на телевизията се обяви   Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО. На Ивановден тя излезе с декларация по повод скандала, от който страдат най-много зрителите. 

От АБРО се позовават на изледване, от което става ясно, че  80% от домакинствата разполагат с достъп до кабелна и/или сателитна телевизия. "В тези условия, включването на телевизионните програми в мрежите на тези доставчици е условие за присъствието им в българските домове", смята Асоциацията. Тя определя като основен проблем подценяването на ролята на телевизионното съдържание и избора и желанието на абонатите.

"Считаме, че недобросъвестното деклариране на броя абонати от страна на платформените оператори и подценяването на значението на тв съдържанието ощетява всички страни, най-вече зрителите, които са лишени от ново, качествено и разнообразно съдържание", гласи още декларацията.

Според АБРО абонатите, с които "платформените оператори разполагат, им дават изключително силна позиция в преговорите с доставчиците на аудио-визуални медийни услуги и им позволяват да диктуват икономически условия".

Организацията е на мнение, че "непрекъсната ценова война за крайните потребители между всички платформени оператори, с цел увеличаване на пазарния им дял, води до допълнителен натиск върху производителите на съдържание за формиране на по-ниска цена".

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Декларация на АБРО

Във връзка с активната обществена дискусия по повод търговските отношения на членове на Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО със сателитния платформен оператор „Булсатком“ и позицията на Българската Асоциация на Кабелните Комуникационни Оператори (БАККО), в интерес на българските телевизионни зрители и с цел да бъде установена стабилна и предвидима пазарната среда, използваме повода, за да обърнем внимание върху съществуващите проблеми на пазара на предоставяне на права за разпространение на телевизионни програми:

За доставчиците на аудио-визуални медийни услуги (телевизионните оператори) е от изключително значение достигането до максимално широка зрителска аудитория, което се осъществява чрез разпространение на създаваните от тях програми в мрежите на платформените оператори (кабелни, DТH и IPTV оператори). Значението на кабелните и сателитните платформи за пренос на радио- и телевизионен сигнал ясно проличава от резултатите от извършеното представително количествено изследване на пазарите на телевизия и интернет в България, с което АБРО разполага. Изследването демонстрира изключително високата пенетрация на услугата на кабелните и сателитните платформи за доставка на телевизионен сигнал. В частност, оценява се, че близо 80% от домакинствата в България разполагат с достъп до кабелна и/или сателитна телевизия. В тези условия, включването на телевизионните програми в мрежите на тези доставчици е условие за присъствието им в българските домове. Абонатите, с които платформените оператори разполагат, им дават изключително силна позиция в преговорите с доставчиците на аудио-визуални медийни услуги и им позволяват да диктуват икономически условия.

В общия случай, кабелният или сателитният оператор заплаща за извършваното разпространение според броя на декларираните от самия него абонати, поради което за телевизиите е важно да бъде установен механизъм за точно отчитане на броя на абонатите, с цел справедливо и обективно определяне на дължимото възнаграждение. В тази връзка, направената в количественото изследване оценка на броя абонати на 20-те най-големи платформени оператори в България даде възможност на нашите членове да направят оценка за пазарното поведение на техните партньори – разпространителите на телевизионен сигнал и за верността на данните за броя абонати, които те декларират.

 Дългите и тежки преговори между доставчиците на медийни услуги и операторите често третират не цената на даден канал, а дали този канал изобщо да бъде включен в пакета на платформения оператор. От своя страна, самите оператори също създават канали, които се конкурират с каналите на телевизионните оператори при закупуването на програмно съдържание и често са толерирани от операторите, защото такива ексклузивни програми остават достъпни само за абонатите на самия оператор.Считаме, че спазването на конкурентното законодателство е задължително и за платформените оператори. В тази връзка, категорично се противопоставяме на всяка форма на недопустима пазарна координация, включително съгласуваното предприемане на сходно търговско поведение от страна на платформени оператори, във връзка с разпространението на определени телевизионни програми. Всеки оператор следва самостоятелно и независимо да определя своето стопанско поведение, което в крайна сметка е гаранция за защита на интересите на потребителите.

Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО и нейните членове са ангажирани в налагането на високи професионални и етични стандарти при осъществяване на тяхната дейност. Коректните отношения между телевизионните оператори и техните партньори – разпространителите на телевизионния сигнал, са задължително условие за гарантиране на обществения интерес от достъп до информация и на медийния плурализъм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай